Cultură

Chişinăuienii au primit şi mărţişoare caritabile

Cu această ocazie, mai mulţi comercianţi s-au grăbit să-şi expună tarabele şi standurile cu mărţişoare, iar alţii au găsit prilejul pentru a vinde şi alte produse destinate apropiatei sărbători a femeilor. De data aceasta, 1 martie la Chişinău a avut cel puţin un caracter ambiguu, oscilând între simbolistica unei sărbători tradiţionale şi una cu caracter caritabil sau chiar politic.

Ieri, în incinta Teatrului de Operă şi Balet din capitală a fost organizat un târg de primăvară cu caracter caritabil. În cadrul acestuia au fost expuse 45 de standuri cu diverse produse, de la mărţişoare şi articole vestimentare, până la articole cosmetice, bijuterii şi produse de cofetărie. Tot aici am găsit lucrările unor meşteri populari, printre care şi ale Nataliei Cangea. Deschiderea a fost însoţită de dansul şi voia bună ale copiilor care au prezentat un mic spectacol. Sumele de bani din donaţiile agenţilor economici şi persoanelor fizice vor constitui bugetul acţiunii „Pentru cei mai talentaţi copii”, iarmarocul organizat în acest scop fiind deschis până la 10 martie.

Organizatoarea târgului, Marina Apostol, a menţionat că ideea acestei campanii aparţine directoarei Teatrului de Operă şi Balet, Valeria Şeican. „Vrem să susţinem aceşti copii, pentru că ei trebuie să ştie că vor fi ajutaţi”, a menţionat Apostol.
Una dintre vizitatoare, Vera Darie, a spus că acţiunea este binevenită mai ales că are un scop atât de nobil, iar un alt beneficiu ar fi şi în favoarea bărbaţilor care au de unde să cumpere cadouri pentru Ziua mărţişorului, dar şi cea de 8 Martie. „Este o asociere foarte reuşită – 1 martie şi ajutorarea copiilor, un gest care dă dovadă de generozitate şi spirit de abnegaţie”, a opinat ea.

Iar când este vorba despre dovezi de filantropie, chiar dacă le facem dintr-o pornire naturală ori cu scopul de a epata, recurgem frecvent la gesturi mai puţin tradiţionale. Un exemplu în acest sens este acţiunea „Mărţişor”, desfăşurată ieri la Chişinău de PSD, PD, PL. Bunăoară, organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a distribuit mărţişoare chiar în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din capitală tuturor trecătorilor. Tinerii au mers apoi cu mesaje de felicitare şi au dăruit 2011 mărţişoare în diferite sectoare ale capitalei şi în instituţii de învăţământ. Trecătorii s-au arătat plăcut surprinşi de această acţiune spunând că este un gest frumos şi constituie un atribut al tradiţiilor noastre, care trebuie respectate.

Nadia Tătaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *