Social

Chişinăul fără sistem de canalizare: 80 la sută din rețele sunt uzate

Ultima provocare a viiturilor a fost duminica trecută, când salvatorii din capitală au primit peste 100 de solicitări, după ce ploaia a intrat în subsolurile și gospodăriile oamenilor din capitală. Mai mult, aceștia au efectuat lucrări de tractare a mijloacelor de transport care au rămas blocate în trafic, iar pompierii au intervenit la mai multe adrese din capitală. Potrivit Lilianei Puşcaşu, ofițer de presă al Serviciului Protecției Civile și Situației Excepționale, cele mai multe acţiuni au fost întreprinse pe străzile Calea Ieşilor, Milescu Spătaru, Putnei, Timişoara, Gr. Vieru şi Andrei Doga.

În acest sens, solicitat de TIMPUL, viceprimarul municipiului Chișinău, Vlad Coteț a declarat că gurile de captare a apei nu mai corespund necesităților, chiar dacă ele funcționează aproape normal. „Orașul se lărgește și e greu să faci față în asemenea situații”, consideră Vlad Coteț.
Totodată, specialiștii furnizorului de apă anunță intervenții în forță pentru a curăța și a pune în funcțiune sistemele de canalizare inundate, ca urmare a ploilor din ultimele zile. Potrivit lui Constantin Becciev, directorul general al SA „Apă-Canal Chișinău”, situația creată se datorează mai multor factori, și anume, lipsei sistemului pluvial în multe cartiere ale orașului. Astfel, apele deversate se acumulează în colectoarele de canalizare, iar acestea, ca urmare a presiunii mari, ies din funcțiune și inundă spațiile din apropiere.

În municipiul Chișinău sistemul de canalizare menajer și cel pluvial sunt două sisteme diferite care sunt gestionate de doi operatori diferiți, și
anume, SA „ACC” și, respectiv, EXDRPRO. Lungimea rețelelor de canalizare a apelor uzate gestionate de ACC constituie circa 1050 de km. Ca urmare a inventarierii sistemului de canalizare, efectuată în 2012, s-a constatat că în oraș există încă peste 1000 km de rețele de canalizare, care aparțin persoanelor fizice sau agenților economici. Totuși, chiar dacă aceste rețele nu sunt la balanța ACC, în cazul inundării lor, specialiștii SA „Apă Canal Chișinău” sunt nevoiți să intervină pentru a înlătura defecțiunile, a exclude poluarea mediului, dar și a evita inundarea spațiilor adiacente. Mai mult, potrivit reprezentanților „Apă-Canal”, lucrările de întreținere a rețelelor, care nu sunt în gestiunea întreprinderii, se efectuează în măsura posibilităților, deoarece aceste cheltuieli nu sunt prevăzute în tarif.

Rețelele de canalizare sunt uzate în proporție de 80 la sută

În ceea ce privește rețelele de canalizare din dotarea ACC, acestea sunt uzate în proporție de 80 la sută, unele având termenul de exploatare de circa o sută de ani, potrivit lui Becciev. „Cu părere de rău, în ultimii 20 ani, majoritatea surselor financiare alocate de municipalitate au fost destinate pentru reabilitarea apeductelor. În ceea ce privește sistemul de canalizare, s-a investit mai mult la construcția colectoare din suburbii”, constată directorul ACC.

Pe lângă gradul înalt de uzură, alte cauze care afectează exploatarea sistemului de canalizare este și nivelul ridicat a apelor subterane și alunecările de teren, unde sunt amplasate aceste rețele. Totodată, specialiștii ACC argumentează că o altă dificultate cu care se confruntă este și faptul că mulți agenți economici, dar și persoane fizice nu respectă normele și, în lipsa sistemelor pluviale, deversează apele în sistemul de canalizare, fapt ce contribuie la distrugerea căminelor și rețelelor, care, ulterior, produc disfuncții la Stația de Epurare(SE). Mai mult, ca urmare a ploilor puternice, debitul de ape uzate la SE se majorează de circa trei ori, astfel blocând procesul biologic de epurare.

Credit de 60 mln. de euro pentru reabilitarea sistemului de apă și de canalizare

O analiză mai amplă a sistemului de canalizare din municipiul Chișinău a fost efectuată în 2012 de către compania franceză SEURECA, în cadrul unui studiu de fezabilitate. Așadar, în prezent, ACC și municipalitatea negociază cu BERD și BEI un contract de finanțare, care prevede reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare prin alocarea unui credit de 60 mln. de euro. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, circa 30 mln. de euro vor fi destinate reabilitării rețelelor de canalizare și renovarea Stației de Epurare. După executarea acestor lucrări complexe, autoritățile promit că sistemul de canalizare din municipiul Chișinău va funcționa eficient, iar efectele negative ale ploilor puternice vor fi minimalizate.

Istoricul stațiilor de canalizarea arată că acestea au apărut cu 5000 de ani în urmă. Sistemul de canalizare a Romei antice este unul dintre cele mai vechi din lume.
 
Timpul.md (N.R.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *