Politică

Chișinăul trebuie să profite de situație și să interzică tot ce este rusesc în R. Moldova. „Cine se revoltă, băgat în pușcărie”

Bloggerul Dragoș Galbur a venit cu o reacție pe rețelele de socializare după ce, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a oferit un interviu pentru JurnalTV. Oficialul a acuzat Republica Moldova că încearcă să fie loială concomitent și Kievului, și Moscovei, în contextul războiului din Ucraina. Totodată, Vereșciuk a declarat că Moldova ajută prea puțin Ucraina în acest moment. Ea a făcut și alte declarații dure la adresa Chișinăului.

Dragoș Galbur condamnă afirmațiile vicepremierului ucrainean, care a declarat anterior că Republica Moldova s-ar fi folosit de situația Ucrainei în drumul său spre aderare la Uniunea Europeană. Mai mult, el crede că, de fapt, Ucraina se folosește de contextul războiului pentru integrarea în Europa.

,,Ucraina profită de propia tragedie și durere ca să jongleze cu emoțiile oficialilor europeni ca să îi primească mai repede în Uniunea Europeană. Noi aveam calea noastră separată spre UE, mereu am avut-o, indiferent de Georgia și Ucraina. Astfel că, nu suntem noi un vagon de tren, și nu sunt ei locomotiva la care ne-am agățat”, a spus Dragoș Galbur.

Totodată, bloggerul învinuiește fostele autorități ucrainene pentru degradarea economică a Republicii Moldova.

,,Ucraina în mod direct a contribuit la slăbirea R. Moldova ca stat, ca economie, timp de 30 de ani. Da, noi ne-am făcut-o cu mâna noastră, dar prin șantajul energetic, economic a Rusiei asupra noastră, susținut tăcit și direct de către Ucraina până în 2014, și asta a contribuit în mod direct asupra noastră. Și acum, când ei strigă Libertate, dar și noi strigăm libertate pentru că durerea noastră acum, tragedia noastră acum este comună și inamicul nostru acum este comun”, a mai spus Dragoș Galbur.

În același timp, bloggerul consideră că Vereșciuk are dreptate când spune că autoritățile de la Chișinău nu emit suficiente declarații care ar condamna acest război.

,,Vereșciuk are dreptate când spune că Chișinăul e prea mare și se ascunde după deget, pentru că eu chiar cred că acum e momentul de răbufnit, când toată atenția lumii este concentrată asupra Ucrainei și asupra acestei zone de Est a Europei unde ne aflăm și noi”, a menționat acesta.

,,Cei care conduc Republica Moldova trebuie să iasă la rampă cu declarații care susțin Ucraina, care bat ferm în agresiunea rusă împotrivă Ucrainei și împotriva noastră. Chișinăul trebuie să profite de situație și să interzică tot ce este rusesc în R. Moldova. Tot ce înseamnă post TV, post radio, ziare, tot ce pretinde a fi canal de propaganda rusă, trebuie interzis prin lege, închis și cine se revoltă, băgat în pușcărie.”

Galbur recomandă celor care sunt acum la putere să ia exemplu de la alte state, foste componente ale URSS, care au reușit în ultimii ani să construiască o economie stabilă pe teritoriile lor.

,,Uitați-vă la lituanieni, letoni, finladenzi dar și astăzi la ucraineni. Imediat ce au încetat să se teamă de Rusia, imediat au început să prospere, s-au consolidat ca o națiune, ca și valori naționale, limba, istoria au revenit. Se întâmplă un lucru frumos cu aceste țări post sovietice care au încetat să se teamă de Federația Rusă, același lucru trebuie să îl facem și noi. Trebuie să încetăm să ne temem de ruși și de Rusia, pentru că frica este arma cu care opereză Vladimir Putin și Kremlinul.”

Bloggerul consideră că acum este momentul oportun în care autoritățile chișinăuiene ar trebui să înceteze să le fie frică de Federația Rusă și în nici într-un caz să se conformeze rușilor.

,,Asta nu ne încurcă să avem demnitate. Am spus-o și o să spun până când o să mor. Trebuie să avem demnitate și mândrie națională. Nimeni, nici o circumstanță, nici o sperietoare, nici un șantaj nu trebuie să plece capul oficialilor de la Chișinău să plece capul în fața rușilor. Rusia ne-a furat pământuri, ne-au violat femeile, ne-au omorât bărbații, ne-au înfometat și deportat buneiii, ne-au furat limba, istoria, identitatea, neamul. Pot să continui la infinit. Își bat joc și astăzi de noi, ne tratează ca pe o colonie dar chiar și așa, de câte ori au încercat să ne distrugă, așa mici cum suntem, de fiecare dată am reușit să supraviețuim, vom reuși și acum”, a mai adăugat Dragoș Galbur.

nordnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Corect 100% ceea ce zice domnul ăsta. Seamănă al naibii de tare cu ce tot scriu eu pe aici: multă minte și demnitate națională români moldoveni! Nu vă renegați trecutul, strămoșii și istoria adevărată, comună cu toți românii. Nu vă transformați în “națiune civicî maldavineascî=maldaivani”.

  2. Alo, dragă redacție Timpul.MD, Vă rugăm mult – mai atent cu titlurile care rovoacă manifestări de xenofobie! În fiecare a doua casă avem cărți scrise de clasicii ruși, manuale editate scrise în rusă, vechi casete și „plastinci” cu melodii scrise de compozitorii ruși sau interpretate de artiști ruși, tablorurile pictorilor ruși… Interziceți metodele științifice a savanților ruși ? Ce facem cu obiectele din casă produse cândva în Rusia, cu cristalul rus, suvenirile „matrioșka”, samovarurile, și multe altele? Haideți dar într-o veselie idioată, e să interzicem Kvasul vara, sau să nu mai privim filme documentare și emisiuni cu conținutștiințific produse în Rusia? Includeți analiza critică și dacă vreți să ajutați la oprirea propagandei, atunci recomnadași corect adică – tot ce dezvoltă sau provoacă șovinismul rus, agresiunea, deznaționalizarea, regimul dictatorial și ideile proputiniste !

    1. Ceva scris de clasicii români aveți cumva? Ceva rămas după ce lăcustele sovietice au furat și au deportat pe toți românii care aveau ceva carte și conștiință? Vreo lacrimă de copil basarabean deportat prin siberii sau forțat să fugă în România de către ciuma sovietică???
      La voi tot ce-i rusesc e bun apriori, fără niciun discernământ, fără să gândiți. Nu mai aveți demnitate și conștiință națională, sunteți niște zombi. De aceea mergeți înainte numai ca racul. Vă meritați din plin soarta pe care v-o pregătesc „frații” moscali.

    2. D-na Lucia,da ce ve-i face cu televizorul de la rusi,cu telefonul mobil,frigider,masina de spalat,laptop,automobil,s-au rusii nu produc asemenea marfuri ? Nu ai nimic in casa de la rusi,fiindca ei au lasat in urma lor doar mizerie,ruine,creeri spalati ,moarte si ocupatie ca acum in Ucraina…

    3. Redactia Timpul, va rogbsa blocati userul “Lucia”. E evident un bot rusesc. In Odesa ieri u tras cu rachete de croaziera in blocuri locative la intimplare, iar persoana care posteaza de pe acest cont scrie despre kvas.

  3. Singurul mod de a proteja RM este ca Romania sa avertizeze faptul ca orice atac asupra cetatenilor romani din RM si asupra proprietatilor lor va fi asimilat ca un atac asupra Romaniei cu toate implicatiile ulterioare.
    Doar asa se vor gandi de doua ori rusnacii daca vor ataca.
    In rest sunt doar vorbe.

    1. E ceva de vis. România să protejeze RM în condițiile în care cetățenii RM, în marea lor majoritate, așteaptă cu nerăbdare să vină „frații” moscali să-i elibereze. Ca ce chestie trebuie ca eu, cetățean al României, să mă sacrific pentru niște pobediști ce mâzgălesc gândacul de colorado peste steagul Ucrainei în Chișinău, măzgâlesc simbolurile nazisto-moscălești pe unde apucă (vezi Bălți, vezi Găgăuzia samd)??? Sunt convins că acești idioți vor ataca pe la spate soldatul român, vor informa rușii despre pozițiile românești și vor lupta pentru pobeda și ruskii mir. Le doresc la toți pobediștii maldaivăni neutralitate ușoară și multă minte și demnitate națională!
      Câți dintre așa zișii cetățeni români din RM vor vrea să lupte în cazul unui eventual atac al moscalilor asupra RâMa??? Niciunul, îi găsești în fundul apusului, fugiți cu pașaport românesc, ascunși cu capul în nisip ca de obicei. Câți dintre așa zișii cetățeni români din RâMa își doresc din suflet Unirea cu România și luptă cu toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru asta? Mai nimeni. Și atunci ce-i de făcut??? Sî vinî România sî ni apiri, sî ni dea românii, sî ni facî românii…
      Di ci sî vinî românii??? Pintru cî noi suntim niști mândri maldaivani, trăitori în cea mai frumoasî creații a lui stalin șî hitler șî atât. Impotenți intelectual, fărî sî știm ci limbî vorghim, ci vriem, di undi vinim șî încotro trebi sî îmblăm. Da tari ni mai placi sî ni îmbătăm ca porcii când sărbăutorim pobeda. Așai cî-i strașnic???

  4. Republica Moldova ar trebui sa facă pasul alături de toate țările democrate din UE. A rămas singura tara care se ascunde după deget. Si se vede de la o posta.
    Nu o sa mai aiba nimeni încredere în RM, dacă nu lăsăm în urma trecutul rusesc. În vestul Europei, RM este socotită stat rusesc de limba rusă. Este total rusinos.

    1. “RM este socotită stat rusesc de limba rusă” – asta poate vine de acolo ca mai toti moldovenii pe care ii intalnesti in vest vorbesc intre ei in limba rusa? Si chiar sa nu vorbeasca rusa, “moldoveneasca” actuala contine 30% cuvinte rusesti, fiindca e tare sexy sa spui la sfarsitul convorbirii un davai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *