Cinci persoane au fost condamnate în „dosarul grădinițelor”. Câte își așteaptă sentința

Procurorul a anunțat că sunt condamnați doi administratori ai unor agenți economici și trei funcționari publici: Serghei și Natalia Bahcivanji, Andrian Lemnaru (juristul Policlinicii din or. Hincesti), Margareta Bivol (contabila-șefă la DETS Centru) și Victor Garaholischi.
„Serghei și Natalia Bahcivanji sunt reprezentanți ai agenților economici care au fost implicați în trucarea licitațiilor. Au fost condamnați fiecare pentru două capete de acuzare, pentru coruperea activă”, a declarat el.
De precizat că Deschide.MD a scris anterior despre cei doi oameni de afaceri că reprezintă companiile Sanex Comerț și Status Prim și, prin coincidență, sunt rudele fostului consilier al ex-ministrului Educației, Corina Fusu. Ei livrau produsele alimentare în instituțiile de învățământ din sectoarele Botanica, Centru și Ciocana din capitală.
Victor Goroholischi a fost condamnat pentru luarea de mită. „Acesta a pretins și a primit bani ce nu i se cuvin în sumă ce nu depășesc 100 unități convenționale”, a precizat procurorul
Adrian Lemnaru și Margareta Bivol, alți doi funcționari, au fost condamnați pentru trafic de influență.
„Ei au avut anumite beneficii, afirmând că au influență asupra reprezentanților DGETS, fiind și ei persoane publice”, a precizat Morari.
Șeful Procuraturii Anticorupție a menționat că în procesul de cercetare judecătorească sunt cauze penale în privința altor persoane, pe mai multe capete de acuzare.
„Totodată, la faza urmăririi penale, mai sunt cauze în privința a 14 persoane care au funcții publice din cadrul entităților enumerate mai sus”, a declarat el.
Amintim că în noiembrie 2016, procurorii și ofițerii Anticorupție au anunțat reținerea a 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care, în realitate, erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.