Atitudini

Cine ne sunt ”vecinii” și cu cine avem ”relații frățești”?

(Doar un singur exemplu: pe un portal citesc ”…un proces care va duce R.M. în spațiul european”, iar în varianta video președintele spune că va readuce – e o nuanță, dar deloc neglijabilă). 

În asemenea mesaje aceste ”nuanțe” sunt importante. Astfel, când citesc că președintele ar fi spus că RM trebuie să aibă „relații frățești și de prietenie cu vecinii noștri România, Ucraina și Rusia”, vreau textul original. Așa a spus președintele? Este oare Rusia vecinul nostru? (Un banc sovietic la temă: Fiind întrebat cu cine se mărginește URSS, Brejnev a răspuns: Cu cine dorește.) Și acum Rusia se mărginește cu cine dorește, dar totuna nu suntem vecini. Suntem vecini cu Rusia doar prin intermediul Transnistriei, care e de facto parte „neoficială a Rusiei”. Așa da, suntem ”vecini” cu Rusia…

O altă întrebare apare când e vorba de sintagma „relații frățești”. După felul cum e redactată propoziția („relații frățești și de prietenie cu România, Ucraina și Rusia”) ar reieși că relațiile frățești se referă și la Rusia, și Ucraina… Sper că e vorba de o stângăcie de redactare, pentru că nu-mi imaginez cum am putea avea relații frățești cu o țară cum e Rusia care de 23 de ani nu-și retrage armată de pe teritoriul țării noastre.
La mulți ani, dragi cititori! Acesta e primul meu text plasat pe site în acest an. Nu e vina mea că nu am pășit în noul an cu ceva mai luminos.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *