Externe

Cine sunt lipovenii din România și de unde au venit ei

Schisma religioasă care a avut loc în Rusia în sec. al XVII-lea și prigoana ce s-a declanșat asupra celor care se împotriveau reformei a determinat sute de mii de ruși staroveri să-și părăsească patria natală și să migreze în diferite colțuri ale lumii.

Numeroși staroveri s-au stabilit începând cu secolul al XVIII-lea și pe teritoriile românești, fiind cunoscuți aici sub denumirea de lipoveni.
Se apreciază unanim că popularea actualelor zone geografice locuite de lipoveni s-a produs în decursul secolului al XVIII-lea, însă este greu de precizat regiunile Rusiei din care provin staroverii din România.

Primele așezări cunoscute ale rușilor-lipoveni sunt cele din Bucovina, satul l Lipoveni sau Sokolinți (cum este numit de către localnici) din județul Suceava ca fiind cea dintâi localitate înființată de rușii lipoveni (1724).

O altă localitate lipovenească este Climăuți din județul Suceava, atestata în 1780. În 1784 este înființată localitatea Fântâna Albă (actualmente pe teritoriul Ucrainei). Popularea cu staroveri a localităților din Moldova precum Manolea, Lespezi, Brătești, Dumasca, Târgu Frumos, Iași este apreciată pentru prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iar pentru restul de localități se indică prima parte și mijlocul secolului al XIX-lea.

Pentru regiunea Dobrogei, prezența staroverilor este asociată cu migrarea cazacilor conduși de atamanul Ivan Nekrasov, ca urmare a incursiunilor declanșate împotriva acestora de autoritățile țariste. Imigrările populației căzăcești și a celei alăturate acesteia se întind pe întreaga perioadă a secolului al XVIII-lea. Din 1740-1741, localitatea Sarichioi din județul Tulcea devine un centru important al cazacilor nekrasovi.

Alte sate lipovenești vechi din Dobrogea (secolul al XVIII-lea) sunt: Slava Rusă, Carcaliu, Jurilovca.

Sursa: „Rusii lipoveni din România”, Filip Ipatiov

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *