Clubul păriniților. Un martor
Dacă le-aș putea aduna, toate aceste notițe ar alcătui un jurnal al devenirii mele. De multe ori sunt surprinsă atunci când revin asupra unor texte mai vechi și descopăr experiențe între timp uitate. Clubul părinților e și el un fel de hard extern pe care accesându-l din când în când îmi e mai ușor să fac o evaluare a creșterii sau descreșterii mele.
Clubul părinților e jurnalul meu de mamă pe care cu inima deschisă îl pun la vedere. A pune cuvinte pe hârtie sau pe un alt suport înseamnă să ai curaj să te exprimi. Negru pe alb trasezi o urmă pe care mai târziu s-ar putea să doreşti să o regăseşti. Decizia de a scrie consecvent în jurnal arată sinceritate faţă de tine însuţi. Un jurnal este o mărturie. Dacă aveţi acasă un caiet cu linii sau fără, cu paginile îngălbenite şi cu literele şterse de atâtea răsfoiri, chiar dacă îl ştiţi pe de rost, cu siguranţă, la fiecare recitire aţi încercat acea mirare: am făcut, am simţit sau am crezut eu asta? Constatând că ne surprind chiar faptele şi sentimentele noastre de mai demult, poate nu vom mai fi atât de bulversaţi vizavi de ceea ce se întâmplă cu alte persoane, pe care pretindem că nu le înţelegem.
Jurnalul ne ajută să retrăim momente care altfel ar fi condamnate la uitare. Un jurnal este un caiet în care consemnăm fapte şi idei aranjate în ordine cronologică sau frânturi de sentimente trântite în dezordine ilogică. Jurnalul ca specie literară a înflorit în perioada Renaşterii, când importanţa individului a început să crească. Pe lângă puterea lor de revelare a unei povești de viață, jurnalele stochează un prețios material socio-istoric. Ultima modă în materie de jurnal este cel care foloseşte drept suport Internetul, blogul, cu mare succes, după câte se pare, nu numai în rândul tinerilor. Ce e ciudat în acest caz este faptul că dispare noțiunea de intimitate, viața ta este expusă, perdeaua e trasă și orice străin poate studia cu lupa detalii personale…, dar asta e alegerea autorului.
Unii consideră că jurnalul pe care îl ţin e un prieten adevărat, tăcut şi discret, un confident de încredere, un amic perfect care nu te critică și nu te contrazice pentru nimic în lume. Jurnalele au un efect psihologic foarte puternic, de aceea sunt folosite în forme moderne de terapie. Jurnalul te ajută să-ţi limpezeşti gândurile, să dezamorsezi tensiuni sentimentale, îţi oferă un prilej de reflecţie cu privire la tine şi la lumea înconjurătoare, e o formă de exprimare liberă, nesupusă normelor literare ori pretențiilor unui cenzor. Jurnalele nu sunt doar pentru oamenii singuri, ci şi pentru cei care au ceva de spus, care au ceva pe suflet sau pur şi simplu simt nevoia de a-şi materializa trăirile. Simpla înşiruire a gândurilor te ajută să vezi lucrurile în ansamblu. Să-ţi înţelegi mai uşor dependenţele şi punctele vulnerabile. Adeseori uităm că există în noi resurse importante pe care nu le folosim. Noi căutam afecţiune, iubire, prietenie în exterior şi nu realizăm că această dorinţă trebuie satisfăcută mai întâi din interior, învăţând să convieţuim cu noi înşine pentru a putea primi şi dărui iubire. Jurnalul este un martor incomod, dar cinstit al trecutului, prezentului şi viitorului tău, care te va ajuta să îţi pui întrebări, să găseşti răspunsuri şi să fii sincer cu tine însuţi.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!