CNN s-a dus să verifice la Kupiansk cum s-au retras ruşii din Harkov. “Au fugit cu mașina prin cimitir ca să scape. Îți poți imagina?”
La șase luni de la declanșarea războiului în Ucraina, armata a răspuns cu două contraofensive în sud și în est, plănuite în detaliu de luni de zile și susținute de pachete masive de ajutor militar din partea SUA, scrie CNN.
Nici comunicarea nu a fost lăsată la voia întâmplării. Înaintea primei contraofensive din sud, lansată pe 29 august, mesajele publice au fost transmise cu atenție, pentru a pregăti a doua contraofensivă, din est, care a început săptămâna trecută (10 septembrie).
Autoritățile au interzis accesul jurnaliștilor pe linia frontului, iar singurele imagini apărute pe rețelele de socializare au fost publicate de soldații ucraineni. Rezultatul? Impresia că Ucraina împinge Rusia, fără efort, de pe teritoriile invadate. Adevărul, însă, nu este atât de clar.
Jurnaliștii CNN au primit acces exclusiv în orașul Kupians din regiunea Harkov, la o zi după ce au fost publicate mai multe fotografii cu soldații care arborau steagul ucrainan pe acoperișul primăriei din oraș. Luptele sunt, însă, departe de a se fi încheiat. De zile întregi, rușii au bombardat orașul fără oprire, a declarat un localnic de la periferia localității. Duminică, forțele ruse încă luptau pentru Kupiansk, un oraș crucial pentru liniile lor de aprovizionare.
Generalul Valerii Zaluzhnyi a susținut duminică că armata ucraineană a recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați (aproximativ 1.158 de mile pătrate) de teritoriu de la începutul lunii, o mare parte din aceasta fiind considerată a fi în regiunea Harkov.
Dar pe teren, soarta orașului Kupiansk pare departe de a fi sigură, ceea ce indică faptul că menținerea controlului ucrainean asupra teritoriului nou eliberat din zonă s-ar putea dovedi dificilă.
În unele sate din vest s-a restabilit calmul pe măsură ce contraofensiva din est avansează. „Nici nu mă așteptam să se întâmple atât de repede”, a declarat Oleksandr Verbytsky, un ucrainean în vârstă de 66 de ani, care a fost martor la retragerea rușilor. “M-am dus la magazin și când m-am întors, toată lumea fugea. Rușii au trecut cu mașina prin cimitir pentru a scăpa. Vă puteți imagina?”.
În apropiere de Zaliznychne au ajuns și anchetatorii ucraineni pentru a aduna dovezi privind posibile crime de război. După ororile descoperite la nord de Kiev, în luna aprilie, autoritățile ucrainene știu foarte bine ce și unde să caute.
Localnicii descriu ocupația rusă ca fiind terifiantă
Autoritățile au stat de vorbă cu o femeie care a fost nevoită să-și îngroape vecina și pe prietenul acesteia, în februarie, la doar câteva zile după ce armata Rusiei a trecut granița în Ucraina. „Am observat că ușa era întredeschisă de zile întregi. Și când am verificat dacă erau în viață, sau poate răniți, am văzut că erau reci și apoi am observat două găuri în fruntea lui Constantin”.
Localnicii din Zaliznychne descriu ocupația rusă ca fiind „terifiantă” și, deși sentimentul de normalitate a revenit, localnicii încă se tem că rușii s-ar putea întoarce. Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției din regiunea Harkov a transmis că sunt descoperite crime de război „în aproape fiecare sat”.
„Nu știi niciodată ce gândesc rușii”, a mai spus Verbytsky. „M-am asigurat că nu vorbesc niciodată cu ei pentru că știam că mă pot împușca, așa că atunci când au trecut pe lângă mine, m-am întors”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!