Social

Combinatul de construcții SA Macon și-ar fi sistat activitatea

Combinatul de construcții din Chișinău, SA Macon, și-ar fi sistat activitatea vineri, 30 septembrie. Aproximativ 300 de angajați ar fi fost concediați. Despre aceasta a anunțat fostul deputat Alexandr Slusari, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Slusari a menționat că această companie achita anual în bugetul public național de la 20-25 de milioane lei.

În același timp, SA Macon nu a venit cu un anunț oficial în acest sens, iar la numerele de telefoane afișate pe site-ul combinatului nu a răspuns nimeni.

„Concurența neloială din Transnistria până la urmă a distrus cea mai veche întreprindere din Moldova. Industria noastră din domeniul materialelor de construcție nu rezistă cu tarife la gaz de 27 ori mai mare față de companiile din stânga Nistrului!

Apare întrebare logică ce au făcut autoritățile noastre pentru susținerea producătorilor autohtoni în aceasta situația. Din păcate, tradițional totul s-a rezumat la declarațiile sterile”, a scris Slusari.

De asemenea, Slusari aruncă cu învinuiri în adresa ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care ar fi promis companiei Macon ajutor. Mai mult ca atât, fostul deputat a mai declarat că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, nu ar fi reacționat la apelurile și scrisorile ce parveneau de la compania Macon, inclusiv la cele venite de la alte companii importante din stat.

„A bâlbâit ceva despre necesitatea modernizării întreprinderii, a dat vina pe Consiliul Concurenței și a spus că oricum nu rămânem fără cărămidă. Adică, a reacționat în stilul lui de ONG-ist. Dacă ceva, totul vom importa, și trebuie să vă adaptați cu scumpiri”, a mai declarat acesta.

Vă amintim că în luna august, Gaibu a comentat în cadrul unei emisiuni că informațiile din spațiul public potrivit cărora producătorul de materiale de construcții Macon și-ar putea sista activitatea.

Atunci compania spune că nu poate face față concurenței neloiale cu uzina de la Rîbnița, care achită un preț mult mai mic la gaz și energia electrică.

„În privința întreprinderii Macon cunosc încă din anii 2000 că aveau o eficiență redusă a echipamentelor sovietice. Mai mult decât atât, acum există interes de a face investiții în producerea cărămizilor în Republica Moldova.

În cazul Macon trebuie și Consiliul Concurenței să-și facă lucrul, pentru că reprezentanții companiei invocă discrepanțe la condițiile de competitivitate. Este un subiect complicat pentru că astfel de regimuri variate nu prea există în lume. Căutăm soluții în privința lor”, a mai adăugat Gaibu.

Combinatul de materiale de construcții S.A „Macon” sau uzina de cărămidă din Chișinău este una dintre cele mai vechi întreprinderi din Republica Moldova, care activează neîntrerupt de 122 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *