Compania deținută de miliardarul Anatol Stati de pe strada Mateevici din Chișinău, scoasă la vânzare
Imobilul imens stă pe un teren de 24 de ari, în apropiere de parcul Valea Morilor. „BC „Moldova Agroindbank” SA anunţă vânzarea creanței băncii asigurată cu următoarele bunuri: clădire administrativă cu suprafaţa la sol de 2,450.3 m2 (inclusiv suprafaţa interioară totală – 11,318.80 m2, inclusiv: suprafaţa oficiilor – 4,959.6 m2, suprafaţa parcării – 746,90 m2, suprafaţa logiilor – 97.00 m2, suprafaţa auxiliară – 5,515.30 m2) nr. cadastral 0100202.546.01, construcţiei cu suprafaţa la sol de 71.3 m2, nr. cadastral 0100202.546.02, construcţiei cu suprafaţa la sol de 7.8 m2”, se arată în anunț.
Clădirea a fost gajată și se află pe lista vânzărilor de garanții ale băncii. În anunț se spune că banca admite și posibilitatea de cesiune de creanță sau alte modalități de recuperare a activelor. Prețul nu a fost indicat, însă în anunț se menționează că acesta este „negociabil”.
În toamna anului 2021, una dintre cele mai mari clădiri nefinisate din centrul capitalei, deținută de Anatol Stati, a fost vândută în cadrul unei licitații unui moldovean cu afaceri în Statele Unite. Este vorba despre blocul cu nouă etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare 150, amplasat vizavi de grădina publică Ștefan cel Mare. Construcția clădirii, edificate pe 22 de ari de teren, chiar peste drum de monumentul lui Ștefan cel Mare, a început încă în 2010 și, după o schimbare de proprietar, în 2016, a fost preluată de Moldindconbank pentru neachitarea creditelor. Potrivit Mold-street, în ultimii ani activele lui Anatol Stati și ale familiei sale au ajuns sub sechestru ca urmare a unor datorii față de creditori. Unele au trecut deja în proprietatea creditorilor. La fel unele companii sunt în procedură de insolvență din cauza datoriilor. Potrivit unor surse, problemele financiare ale grupului Ascom controlat de Anatol Stati au început după ce în 2010, Kazahstanul a confiscat activele petroliere și gaziere din această țară. Chiar dacă Anatol Stati și companiile afiliate au inițiat un proces și au câștigat arbitrajul în Suedia, iar Kazastanul a fost obligat să plătească circa jumătate de miliard de dolari, litigiul a continuat. Or Kazahstanul a refuzat să achite și se luptă în instanțe pentru a anula decizia instanței de arbitraj și de a nu plăti despăgubirile, notează sursa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!