Economie

Compensațiile pentru țărani: cine și cât primește

Mijloacele financiare sunt repartizate în conformitate cu prevederile pct. 14 al Hotărârii Guvernului nr. 766 din 15 octombrie 2012 „Cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru diminuarea consecințelor secetei din anul 2012”, care stipulează că în cazul în care beneficiarul (producătorul agricol) nu deține cont bancar, compensația va fi repartizată beneficiarului prin intermediul oficiilor poștale de la domiciliul acestuia. 

Potrivit Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, conform proceselor-verbale din 3 și 4 decembrie ale comisiilor de examinare constituite în baza ordinului ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare din 27 noiembrie 2012, țăranilor le va fi acordat un ajutor de 500 de lei per cap de vacă pentru procurarea cerealelor furajere și câte 120 de lei per hectar pentru suportarea parțială a cheltuielilor suportate la semănatul grâului de toamnă pentru recolta anului 2013. Ajutoarele sunt eliberate de către oficiile poștale în baza buletinului de identitate și, după caz, a certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești.

Compensații pentru grâu, dar și pentru porumb

Solicitat de TIMPUL, Nicolae Ciubuc, director adjunct al Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, a declarat că aceasta este prima tranșă în valoare de 50 de milioane lei, alocată la sfârșitul anului 2012, dintre care 38 mln. o constituie compensațiile parțiale ale cheltuielilor suportate la semănatul

grâului de toamnă, iar 12 mln. – pentru procurarea furajelor pentru deținătorii de vaci din raioanele de sud și centrul republicii, care au avut cel mai mult de suferit în urma secetei din anul trecut. Potrivit lui Nicolae Ciubuc, suplimentar, pentru susținerea sectorului zootehnic (de bovine, dar și de ovine), au fost donate din partea Guvernului Poloniei 104 mii euro, iar 25 mii euro – din partea Guvernului Franței și 100 mii de dolari – din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. România a donat 112 tone de grâu semincer, care a fost repartizat agricultorilor din raionul Fălești. În Taraclia au fost repartizate 100 de tone de grâu din partea Guvernului Austriei, iar în Cantemir și Ialoveni – câte 100 de tone din partea Guvernului Ucrainei.

Nicolae Ciubuc a precizat pentru TIMPUL că producătorii agricoli care dețin conturi bancare și-au ridicat compensațiile la sfârșitul lui decembrie trecut. Cea de-a doua tranșă va fi în luna martie, când se vor face rectificări la buget. Ea va constitui 20 mln. lei, astfel încât agricultorii vor primi încă aproximativ câte 80 de lei pentru fiecare hectar semănat cu grâu. Alte 80 de milioane de lei vor fi acordate pentru însămânțarea terenurilor cu porumb. În total, compensațiile vor constitui 200 lei pentru un hectar, de care vor beneficia 15,3 mii de producători agricoli.

Ajutoarele – un PR pentru guvern?

Întrebat de noi, Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a spus că pe de o parte, acest ajutor nu este unul considerabil, iar pe de alta – acesta este binevenit, în condițiile în care pentru un proprietar de pământ orice ban contează. De o altă părere este Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor din R. Moldova. El consideră că, de fapt, aceste ajutoare sunt un PR pentru guvern. „Din cele 38 de milioane lei acordate drept compensații pentru semănatul grâului de toamnă, doar opt revin fermierilor mici, restul ajungând la producătorii agricoli mari. În 2012, în agricultură au fost acordate subvenții în valoare de 400 mln. lei. Dintre acestea, 320 mln. sau 72 la sută au fost direcționate spre gospodăriile agricole corporative mari și numai 80 mln. sau 18% le-au revenit gospodăriilor țărănești de fermieri. Să nu uităm însă că, de fapt, conform datelor Biroului Național de Statistică, contribuția gospodăriilor țărănești în produsul agricol global este de 70 la sută, pe când cea a gospodăriilor corporative mari – de numai 30%, a constatat cu regret Valeriu Cosarciuc.
Am solicitat și opiniile câtorva fermieri. Sergiu Ciobanu, președintele gospodăriei țărănești cu același nume din raionul Ștefan-Vodă, ne-a spus că cei 200 de lei sunt extrem de puțini, în timp ce cheltuielile pentru semănatul unui hectar de grâu sunt de 2-3 mii lei. „Dacă în Țările Uniunii Europene subvențiile constituie 10 la sută din cheltuielile suportate de producător, în R. Moldova sunt de doar 0,36%. Și Tudor Chiriac, președintele GȚ „Tudor Chiriac” din Strășeni, a constatat că ajutoarele din partea statului sunt extrem de mici și au venit prea târziu. La rândul său, Alexei Ivanov, președintele SRL „Vindex-Agro” din Mălăiești, Orhei, este de părere că regulamentul de subvenționare a producătorilor agricoli trebuie să fie revăzut, astfel încât mijloacele financiare să fie repartizate echitabil și la timp, atunci când țăranul are nevoie de bani pentru arat și semănat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *