Comunitatea Energetică Europeană despre majorarea tarifelor la gaze şi energia electrică: Această majorare a fost importantă
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Buschle a declarat că au existat mai multe tentative de a influenţa deciziile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi recomandarea Consiliului Suprem de Securitate de a revedea deciziile luate de ANRE în privinţa majorării tarifelor la gaze şi energia electrică reprezintă una dintre acestea, transmite IPN.
„Insistăm în continuare pe ideea că această majorare a fost importantă, ţinând cont de circumstanţele speciale care le-am constatat în Republica Moldova. Mă refer la faptul că preţul la care este vândută energia electrică consumatorilor este mai mic decât preţul la care aceasta este procurată. Asemenea situaţie nu putea să dureze la nesfârşit şi putea provoca o criză a energiei în ţară”, a notat directorul Comunităţii Energetice Europene.
Potrivit lui Dirk Buschle, este clar că Guvernul este îngrijorat de situaţia socială din ţară, însă trebuie că creezi condiţii în care consumatorii sunt capabili să plătească pentru energie şi nicidecum să le o oferi la un preţ scăzut. „Dacă Guvernul vrea cu adevărat să se asigure că oamenii cu venituri modeste vor putea plăti pentru energie, trebuie să o facă într-o manieră care nu ameninţă siguranţa aprovizionării cu energie pentru ţară. Nimeni nu va avea de câştigat dacă în urma deciziei de a revedea tarifele Republica Moldova, pur şi simplu, va rămânea fără curent electric”, a mai spus directorul.
Referindu-se la independenţa ANRE, Dirk Buschle a menţionat că independenţa regulatorului energetic este de o importanţă crucială pentru întreaga Comunitate Energetică Europeană. Uniunea Europeană a luat decizia creării unei autorităţi independente în toate ţările membre, iar Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea să ofere această independenţă atunci când a aderat la comunitate, în 2009, dar şi stipulând acest lucru în legislaţia naţională.
„Prin urmare, este un principiu de care trebuie să se ţină cont. Nu putem tolera situaţia când regulatorul energetic reprezintă subiectul neînţelegerilor dintre partidele politice. Mă refer la situaţia din trecut, când şeful agenţiei, pur şi simplu, a fost înlăturat din funcţie, slăbind astfel poziţia instituţiei. Acum suntem martorii unei situaţii în care cu greu ne dăm seama dacă la mijloc este interesul politic sau intenţia de a avea grijă de oamenii cu venituri modeste”, a menţionat Dirk Buschle.
Potrivit lui, recomandarea Consiliului Suprem de Securitate pune în gardă Comunitatea Energetică Europeană, la fel şi faptul că Parlamentul încă nu a aprobat bugetul ANRE, iar toate acestea duc la gândul că se doreşte influenţarea modului în care se iau decizii de către agenţie.
sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!