Actualitate

(Concluziile medicilor legiști) Tinerii din Clubul Colectiv nu au avut nicio șansă. Au murit otrăviți

Pompierii care au verificat clubul, dar nu l-au închis, au fost reținuți pentru 24 de ore. Patronii așteaptă astăzi decizia finală a judecătorilor. Verificările efectuate de ISU București față de cei doi pompieri angajați, care ar fi trebuit să controleze Clubul Colectiv, nu au ajuns la niciun rezultat. Reprezentanții instituției neau transmis că nu s-a luat nicio decizie în cazul celor doi, deoarece așteaptă rezultatul anchetei de la DNA.

Suspendați tardiv

Pe 6 noiembrie, „Evenimentul zilei” dezvăluia că Antonina Radu și George Petrică Matei ar fi fost cercetați de o comisie. Bărbatul și-a depus demisia în luna septembrie, după ce, inițial, solicitase un concediu fără plată, pentru a lucra în altă parte și a fost refuzat. Ofițerii (care au fost și reținuți aseară) lucrau la Inspecția de Prevenire și aveau în zona de competență obiective de pe raza Sectorului 4. „George Petrică Matei a demisionat din cadrul ISU în urmă cu două luni. După apariția numelor celor doi în presă, de fapt în referatul procurorilor, Antonina Radu, care este încă ofițer la noi, a făcut un raport. Până în momentul de față, nu a fost luată nicio măsură administrativă ori disciplinară față de aceasta. Așteptăm rezultatele audierilor de la DNA și în funcție de concluziile procurorilor vom vedea”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, lt. Daniel Vasile. După ce procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore, purtătorul de cuvânt a precizat că Antonina Radu „va fi suspendată din funcție, până la pronunțarea unei soluții definitive”.

Gaze și acizi

Ieri, Institutul Național de Medicină Legală (INML) a făcut publice concluziile cercetărilor făcute în baza probelor recoltate de la fața locului, imediat după incendiu.

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul „Colectiv” aveau în sânge monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concetrațiile erau peste valorile letale. Potrivit documentului, acidul cianhidric ar fi provenit de la bureții folosiți în antifonare și de la fibrele utilizate la etanșarea racordurilor de țeavă. În plus, „toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentrații ridicate de funingine, aerosoli și gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon și acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente”.

Concluziile medicilor legiști corespund cu analizele făcute de Ecaterina Andronescu la Politehnica București. După tragedie, Andronescu a analizat fumul rezultat din arderea unei bucăți de burete fonoabsorbant.

Andronescu, care este pre – ședinte al Senatului Universității Politehnice din București, a realizat un experiment cu exact același tip de burete fonoabsorbant folosit pentru căptușirea pereților și a stâlpilor din Clubul Colectiv.

A analizat fumul

Pe 5 noiembrie, după analizarea fumului degajat, s-a constatat că în urma arderii buretelui a rezultat monoxid de carbon și acid cianhidric. „Am ars câțiva centimetri de burete în laborator, după care am pus materialul într-o instalație și am captat gazele. Rezultatele sunt concordante cu cele de la INML”, ne-a transmis Ecaterina Andronescu.

Suferind și cu reputație bună

În același dosar Colectiv, unul dintre arestați, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a susținut că nu este vinovat de emiterea avizului și că a semnat în necunoștință de cauză. În plus, el a cerut, prin avocat, să fie lăsat în libertate deoarece este bolnav de inimă. Astfel, în timpul procesului, avocatul lui Piedone a cerut judecătorului de la tribunal ca fostul primar să nu fie arestat preventiv, aducând ca motive faptul că acesta „se bucură de o bună reputaţie socială şi profesională”, are 50 de ani şi „suferă de mai multe afecțiuni cardiace”, astfel cum rezultă din mai multe acte medicale depuse la dosar.

Piedone poate fi tratat în rețeaua ANP

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a respins, însă, motivul invocat de avocat, magistratul arătând că Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul de Interne pot asigura asistență medicală în arest, iar, din documentele depuse la dosar, nu rezultă existenţa unei expertize care să demonstreze că Piedone nu poate suporta detenţia.

Pe de altă parte, contestaţiile celor trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4, din 3 noiembrie, prin care au fost arestaţi preventiv pentru ucidere din culpă, vor fi judecate, astăzi, de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Judecătorii vor decide dacă cei trei patroni vor fi cercetați în stare de arest sau în libertate. Decizia pe care o va lua Tribunalul București va fi definitivă.

Controale inexistente, pompieri reținuți

După patru ore de audieri, procurorii militari din cadrul DNA i-au reținut pe cei doi pompieri cu grad de căpitan care ar fi trebuit să verifice Clubul Colectiv. Antonina Radu și George Petrică Matei sunt acuzați de abuz în serviciu în forma prevăzută de Legea anticorupție. Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, cei doi, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club București își desfășura activitatea fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

„Deși au făcut mai multe deplasări la S.C. Colectiv Club, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control”, susțin anchetatorii.

Urmează funcționarii de la Prefectură?

Procurorii au mai cerut Prefecturii Capitalei să comunice dacă Hotărârea Consiliului Local nr.20 din 29.02.2012 şi dispoziţiile primarului au fost supuse controlului de legalitate al prefectului potrivit legilor în vigoare. În paralel, altă anchetă este desfășurată de Parchetul General. În acest sens, procurorii au ridicat mai multe documente de la Poliția Locală sector 4 iar șeful instituției, Adrian Corneliu Ionescu, era audiat, ieri seară, la sediul Poliției Capitalei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *