Social

Concurența neloială și importul excesiv – „boala” pieței autohtone

Printre cei peste 300 de agenți economici se numără și întreprinderi mici și mijlocii din 15 raioane. Această expoziție este unul dintre cele mai importante evenimente din sfera economică a ţării,organizat de Camera de Comerţ şi Industrie în colaborare cu Ministerul Economiei, sub patronajul Guvernului R. Moldova. 

Scopul expoziției, care are loc deja al 12-lea an, este susţinerea producătorilor autohtoni, sporirea investiţiilor interne şi externe, crearea condiţiilor de lansare pe piaţa moldovenească a produselor competitive și crearea unui climat economic favorabil.

Concurență neloială și prea mult import

Astfel, unii producători autohtoni participă la acest eveniment de la începuturile sale. Unul dintre ei este Alexandru Leonti, director comercial „Floare-Carpet” SA , care evidențiază că „Fabricat în Moldova” este „practic unicul eveniment de promovare pe piața internă la care participă, în afara acțiunilor promoționale pe care le organizează individual”. De altfel, aceste manifestații sunt „ca o reamintire pentru clienții lor, o reamintire despre existența și activitatea lor”. În urma participării la expozițiile din anii precedenți, agentul economic spune că nu a obținut clienți en-gros, ci consumatori mai tineri care probabil auzeau pentru prima oară de acești producători.

Alexandru Leonti susține că, deși este interesat de piața autohtonă, exportă mai mult de 90% din producție în țările CSI și UE. „În țară, probabil, cea mai mare problemă este concurența care, pe alocuri, este neloială. Sunt foarte multe mărfuri de alternativă, cum ar fi podeaua cu încălzire, și mărfuri din import, care influențează mult vânzările. Respectiv, covoarele servesc mai mult ca elemente decorative, și nu ca elemente de izolare termică, cum era anterior”, argumentează directorul economic.

„Câștigăm, având prețuri de două ori mai mici”

Institutul de Tehnică Agricolă „MECAGRO” este un alt participant fidel din cadrul expoziției și se evidențiază prin faptul că cuprinde tot ciclul de cercetare, dezvoltare și implementare în domeniul utilajelor agricole. Gheorghe Severin, şeful Secţiei marketing a institutului, accentuează, însă, că „producția în volum de 60-70% o ocupă mașinile pentru protecția plantelor, din care 40% sunt exportate în Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina și chiar Irak”.

Deși sunt unii din puținii care se află în autogestiune și banii veniți de la stat reprezintă doar 7% din bugetul total al institutului, ei întâlnesc mari impedimente în comercializarea pe piața autohtonă. „În ramura noastră este o concurență foarte mare. În Moldova sunt doar doi-trei mari producători de utilaj agricol, în schimb sunt peste 100 de agenți care comercializează asemenea utilaj. Respectiv, pentru a rămâne pe piață noi câștigăm, având prețuri de două ori mai mici”, explică Gheorghe Severin.

Copiii – salvatorii editurilor

Printre producătorii de îmbrăcăminte, covoare, mobilă, utilaje ș.a. unica editură care și-a expus cărțile a fost „Litera”. Iulia Roșca, reprezentanta editurii, a menționat că, în ciuda faptului că suntem în era tehnologiilor informaționale, „mai este lume interesată de carte și speră ca numărul acestora să crească”. Salvarea editurilor noastre se pare că sunt copiii. „Datorită lor, editurile își permit să tipărească cărți, au pentru cine și știu că orice carte interesantă pentru copii, la sigur își va găsi cititorul. Este „periculos” pentru părinți să intre cu copilul în librărie, pentru că la sigur nu vor ieși cu mâinile goale”.

„Fabricat în Moldova” este unul din cele mai populare evenimente expoziţionale din republică, care formează o imagine pozitivă R. MoldovA. În cadrul programului expozițional se vor desfăşura Concursul „Medalia de Aur a Expoziţiei”, mese rotunde, prezentări de companii şi produse, seminare, conferinţe și ceremonia anuală de decernare a premiilor învingătorilor Concursului republican „Marca comercială a anului”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *