Consiliul național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept s-a întrunit în ședință
În luarea sa de cuvînt, Președintele Nicolae Timofti a declarat că reforma în justiție: „este poate cea mai importantă reformă care se realizează în prezent în Republica Moldova. Ea este urmărită cu atenție și de opinia publică, dar și de partenerii noștri de dezvoltare, iar noi avem datoria ca acest proces să fie unul cît mai autentic și mai profund”.
Șeful statului a subliniat: „ne dorim cu toții ca reformele începute să dea rezultate durabile în timp, care să aibă un impact pozitiv atît la nivel instituțional, cît și social. Aceasta înseamnă să consolidăm instituțiile de drept, să le facem real independente, iar actul de justiție să devină credibil pentru cetățeni”.
În context, Președintele Timofti a afirmat că sistemul judecătoresc este centrul ordinii în stat, menționînd că de reușita reformei în justiție depinde, în mare parte, prosperarea Republicii Moldova.
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în Raportul anual privind gradul de implementare al Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011 – 2016, a punctat cele mai importante realizări pentru anul 2015, dînd asigurări că există o determinare clară atît a clasei politice, cît și a actorilor sistemului judiciar de a continua acest proces de reformare.
La rîndul său, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a specificat oportunitatea implementării Strategiei de reformă a sectorului justiției, a cărei punere în practică are o importanță deosebită pentru viitorul Republicii Moldova.
La sesiune au participat membrii Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova și ai societății civile.
Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011 – 2016 a fost adoptată de Parlament pe 25 noiembrie 2011.
Sursa: Moldpres