Actualitate

CONTRABANDĂ cu URANIU adus cu trenul în R. Moldova din Rusia: Șapte persoane au fost reținute de agenți FBI (VIDEO)

Oamenii legii au descoperit o grupare formată din 11 membri care făcea contrabandă cu uraniu. Şapte persoane au fost reţinute şi se află în arest, iar alţi patru membri sunt daţi în căutare. Sunt persoane care au cunoştinţe speciale în domeniul substanţelor radioactive, dar care nu sunt militari profesionişti. Reţinuţii şi-au recunoscut vina.

În investigaţie a fost implicat şi Biroul Federal de Investigaţie al Statelor Unite (FBI), care a confirmat că substanţa descoperită este radioactivă.

Substanţa a fost adusă cu trenul în ianuarie în Moldova din Rusia, iar la moment a fost exclusă din circuitul civil. Poliţia a confiscat 200 de grame de uraniu şi un kilogram de mercur. Suspecţii cereau 1,6 milioane de euro pentru 200 de grame de uraniu rfadioactiv.

"Sunt cazuri farte rare. Nu s-a auzit astfel de cazuri în Europa. Materialul poate fi folosit pentru producerea bombelor murdare", a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Ion Bodrug.

O bombă murdară poate contamina cu radiaţie oameni şi obiecte la diferite raze. Scopul traficanţilor nu era să confecţioneze astfel de bombe, ei erau interesaţi doar de bani.

Susupecţii schimbau permanent locaţia substanţei: la Chişinău, Orhei şi Edineţ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *