Politică

Contrabanda nu va mai fi sancționată penal

Totodată, din codul penal va fi exclusă infracţiunea de contrabandă, însă aceasta va rămâne contravenţie în Codul Vamal şi Codul Contravenţional. Noile modificări au fost aprobate astăzi în cadrul şedinţei Guvernului. Potrivit şefului Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, modificările au scopul de a contracara trecerea ilicită a mărfurilor peste frontiera de stat, fapt care conduce la eschivarea achitării taxelor vamale.

"Prin acest proiect se va asigura ca toate mărfurile care sunt obiect al contrabandei vor fi confiscate imediat şi incontestabil în favoarea statului, dar nu când se va aproba peste ceva timp. Totodată, va fi aplicată o amendă unică, care nu va mai varia între 40 şi 100%, ceea ce nu va acorda posibilitate factorilor de decizie să stabilească cât vor ei", a declarat Tudor Baliţchi.

Şeful Serviciului Vamal a mai declarat că în urma unei analize s-a constatat că pedeapsa penală sub formă de amendă a fost aplicată în 52% din cazurile de contrabandă, pedepasa cu închisoare în 20% din cazuri, iar mărfurile care au constituit obiecte de contrabandă au fost confiscate doar în 15% din cazuri.

De asemenea, proiectul de lege prevede excluderea subdiviziunii din cadrul Serviciul Vamal care se ocupa de urmărirea penală în cazurile de contrabandă cu droguri şi armament. Sarcinele acesteia vor fi transmise altor organe de drept. Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează a fi dezbătut şi adoptat de Parlament.
 
via publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *