Actualitate

Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov poate schimba ritmul războiului – analiștii

Rusia își pierde pozițiile în direcția Harkov și, în general, poate pereclita toate încercările de a avansa.

Forțele de Apărare ucrainene continuă să contraatace cu succes ocupanții din regiunea Harkov. Ieri au reușit să alunge invadatorii din patru sate la nord și nord-est de Harkov. Această contraofensivă ar putea schimba ritmul războiului.

Această opinie este exprimată de analiștii și experții militari occidentali, informează Sky News.

Ieri, într-un discurs de seară, președintele Zelenski a cerut societății să nu facă presiuni asupra armatei și guvernului, cerând victorii în fiecare zi. Totodată, a confirmat succesul apărătorilor ucraineni din regiunea Harkov. Ocupanții sunt împinși cu încredere înapoi la granița cu Federația Rusă.

Soldații ucraineni se apropie de rutele de aprovizionare din spate care sprijină principalele forțe de atac inamice din sud. Înaintarea în continuare a armatei lui Putin este amenințată.

“Ucrainenii se apropie din ce în ce mai mult de granița cu Rusia. Așadar, toate succesele obținute de ruși în primele zile în nord-estul Ucrainei dispar treptat”, a spus Neil Melvin de la think tank-ul RUSI din Londra.

Analiștii britanici sunt încrezători că armata lui Putin va desfășura acum forțe pentru a-și proteja liniile de aprovizionare. Dacă aceste rute logistice se pierd, toate încercările rușilor de a intra mai adânc în Ucraina vor fi în pericol.

“Rușii trebuie să-și retragă o parte din forțele din axele care conduc la controlul asupra Donbasului din cauza a ceea ce s-a întâmplat lângă Harkov. Și acest lucru nu face decât să sublinieze problemele pe care le au”, a spus generalul în retragere, șeful Institutului pentru Studiul Centrul de gândire de război Jack Keen.

Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov

Pe 5 mai, Forțele de Apărare ucrainene au lansat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Harkov și Izyum.

După cum a scris și TIMPUL mai devreme, conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, începând cu ora 18:00 pe 10 mai, o serie de așezări au fost eliberate de invadatorii ruși în regiunea Harkov. Invadatorii au fost alungați din așezările Cherkasy Tishki, Russkiye Tishki, Rubizhnoye și Bayrak.

De asemenea, se raportează că, din cauza pierderilor semnificative pe teritoriul regiunii Harkov, unitățile ocupanților sunt retrase în Rusia pentru refacere. În plus, o parte semnificativă a personalului serviciului militar din contractul rămas a scris rapoarte pentru concediere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *