Copii manieraţi la restaurant. Sfaturi utile şi pentru maturi

Dacă în familie vă puteţi permite să comiteţi mici nereguli la masă, atunci în oraş acest lucru vă va costa mai scump. În cazul în care aţi decis să luaţi masa la restaurant împreună cu copiii, asiguraţi-vă că obrazul dumneavoastră nu va avea de suferit.
În materialul anterior aţi învăţat mai multe reguli de educare a copilului la masă. Ei bine, la restaurant nu putem spune că acestea diferenţiază prea mult, secretul constă în faptul că vă aflaţi în societate şi trebuie să fiţi pregătiţi că micuţul poate greşi.
Cu siguranţă, după mai multe ore de exersare în familie, aceasta va fi o obişnuinţă pentru copii şi la restaurant. Totuşi, înainte de a ieşi din casă pregătiţi-i, spunându-le despre local, dar şi ce veţi mânca. Recomandat este să alegeţi restaurante care oferă mâncăruri cunoscute de copil, pentru că îi va fi mai uşor.
Primele ieşiri la masă cu copiii trebuie să nu fie în localuri prea pretenţioase şi care dispun de programe pentru micuţi, pentru că trebuie să prevedeţi din timp momentul când aceştia finisează de mâncat. Este cunoscut faptul că copii cu vârsta preşcolară rezistă la masă în jur de 30 de minute, iar cei de până la opt ani, pot sta liniştiţi aproximativ o oră. Pe lângă cele menţionate, fiţi atenţi la următoarele sfaturi oferite de specialiştii în bune maniere:
– învăţaţi-i să stea drept pe scaun, dar relaxat;
– să pună şervetul în poală;
– să nu ţină coatele pe masă şi să nu încline farfuria din care mănâncă;
– să folosească tacâmurile corect, iar în momentele mai dificile ajutaţi-i, nu vă jenaţi;
– să mănânce politicos;
– să mănânce totul din farfurie;
– să nu vorbească prea tare şi să nu întrerupă convorbirile celor maturi.
În cazul în care copilul este prea agitat şi nu se poartă cum trebuie, deşi aţi încercat totul, este mai bine să plecaţi.
Cu adevărat este o artă să poţi educa un copil în stilul bunelor maniere. Or, lumea din jur este atât de pretenţioasă şi mereu trebuie să fii în trend cu schimbările. Un lucru însă nu va putea fi schimbat niciodată, şi anume, buna purtare ce aduce multă plăcere, dar şi admiraţie. Respectaţi regulile bunelor maniere şi aminţi-vă că bazele puse în copilărie sunt o piatră puternică la temelie.
În materialul următor veţi învăţa cum se mănâncă corect diferite feluri de mâncare.
Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).
Dorina Arsene, lector de bune maniere, administratoarea Școlii Manierelor Elegante „ABeZe”
Tel.: 0(22) 22-69-83;
Mob.: 068.210.006;
e-mail: sme.abeze@gmail.com;
web: abeze.md.