Internațional

Cotidianul israelian Haaretz îl aseamănă într-un editorial pe Viktor Orban cu dictatorul Nicolae Ceaușescu

„Îngrijorătoarea asemănare dintre Viktor Orban și dictatorul român răsturnat de la putere și executat” este titlul unui articol de opinie publicat marți de influentul cotidian israelian Haaretz, articol ilustrat cu figurile celor două personaje puse una lângă alta. Recentele ieșiri rasiste ale lui Orban accentuează asemănarea lui cu Nicolae Ceaușescu, care și-a împărtășit ultranaționalismul si antisemitismul, disprețul față de democrație și înclinația de a reabilita criminali de război, dar a sfârșit în fața plutonului de execuție, scrie autorul articolului, profesorul Zoltán Tibori-Szabó, șeful Institutului pentru Studierea Holocaustului și Genocidului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Nicolae Ceaușescu a tensionat relațiile cu Uniunea Sovietică prin naționalismul său, prețențiile sale de independență și suveranitate. Viktor Orban se opune sistematic și își sabotează partenerii și aliații liber aleși de la Bruxelles și Washington, pretinzând că el este unicul apărător al civilizației occidentale împotriva migranților „non-europeni”, a „amestecului de rase”, a „ideologiei de gen” și a „valorilor post-occidentale”, scrie autorul editorialului, făcând trimitere la declarațiile făcute de premierul maghiar la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Curtarea lui Putin și a Moscovei, prin care subminează Uniunea Europeană și NATO, seamănă puternic cu acțiunile lui Ceaușescu, care a sfidat CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, organizație economică a statelor comuniste din Europa – n.r.) și Pactul de la Varșovia, pentru a se apropia de China.

La fel ca Ceaușescu, care a mimat sprijin pentru Vietnam în războiul său împotriva Statelor Unite, Orban oferă vorbe goale în sprijinul Ucrainei, în vreme ce este de partea Rusiei. La fel ca Ceaușescu, Orban vorbește cu resentimente despre „imperialism”, adică despre pretinsa obligație a Ungariei de a accepta o politică externă pe care o respinge, se mai arată în editorial.

Ceaușescu, care era antisemit, a negat participarea României la Holocaust și a înlăturat evreii de la conduerea Partidului Comunist Român. În schimb, el a cultivat relații cu Israelul din pragmatism pur, pentru câștiguri financiare și pentru că credea în clișeele antisemite că evreii conduc lumea.

Orban organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă a Ungariei și subminează ori sabotează orice proiect sau instituție de studiere a Holocaustului. În același timp, el se pretinde în mod fals cel mai mare apărător al evreilor maghiari și aliat al statului Israel în cadrul întâlnirilor internaționale.

Profesorul Zoltán Tibori-Szabó continuă seria de paralele între cei doi lideri în mai multe domenii – economie, educație, naționalism, șovinism, demografie, chiar și fotbal, de care amândoi erau obsedați. Ba chiar autorul remarcă faptul că în unele zone Ceaușescu ar fi fost chiar mai rațional decât Orban: România a optat pentru reactoare canadiene în construirea centralei nucleare de la Cernavodă, în vreme de Ungaria plătește tehnică rusească la suprapreț.

În final, editorialistul notează că, „cel mai probabil, Orban nu va sfârși ca Ceaușescu în fața plutonului de execuție. la un moment dat, va trebui să aleagă între o închisoare din Ungaria și o vilă frumoasă din Brazilia, Turcia sau Rusia. Moștenirea sa, însă, va fi pentru mult timp o pată pentru Ungaria, care se va extinde și asupra lumii occidentale dacă nu ia o poziție decisivă și rapidă împotriva lui. În acest moment, Ungaria lui Orban a devenit un cancer pentru UE și NATO.

Soluția pentru această situație este o intervenție chirurgicală radicală. Ungaria și prim-ministrul ei trebuie izolați și pedepsiți pentru faptele lor. Comisia Europeană trebuie să penalizeze repetatele încălcări de către regimul Orban ale criteriilor politice pe care se bazează statutul de membru UE. Marile companii occidentale, mai ales cele din Germania, ar trebui în mod clar să-și reconsidere investițiile în Ungaria. 

Limbajul răspunderii, al responsabilității și al presiunii este singurul limbaj pe care Orban – care a distrus presa liberă din Ungaria, independența justiției și separația puterilor în stat – îl înțelege. Altfel, modelul său antidemocratic se va răspândi, destabilizând mai întâi vecinii săi, iar în final întreaga Europă”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *