Cromoterapia sau cum ne tratăm cu ajutorul culorilor?
Echipamentul modern a permis oamenilor de ştiinţă să măsoare lungimea de undă a fiecărei culori şi să studieze influenţa pe care o au culorile curcubeului asupra oamenilor.
În cele ce urmează vă vom enumera proprietăţile anumitor culori obţinute prin combinarea culorilor de bază.
Terapia prin culoare sau cromoterapia este utilizată pe larg în tratarea multor boli în ţările din Europa, Asia şi America. De multe ori, pacientul este scăldat în apă din recipiente vopsite din timp în diverse culori. Pentru calmarea sistemului nervos, se foloseşte culoarea albastră sau verde. Pentru a conferi persoanei un sentiment de fericire – se foloseşte culoarea galbenă, în timp ce roşul măreşte tensiunea şi accelerează lucrul muşchiului inimii.
Culoarea lămîei şi cromoterapia: stimulăm activitatea creierului şi curăţim organismul
Culoarea lămâei este obţinută prin combinarea culorilor verde şi galben. Ea are o influenţă pozitivă asupra sistemului gastrointestinal şi asupra activităţii emisferei stângi a creierului. Ultima proprietate e de o importanţă deosebită deoarece anume datorită activităţii stabile a emisferei stângi depinde gradul de dezvoltare a gândirii creative.
Astfel, acţionând asupra organismului prin culoarea respectivă, pot fi dezvoltate cu succes imaginaţia şi spiritul creator al fiecărui individ.
Culoare lămâei ajută şi la tratarea unor boli ale sistemului nervos, de ex. în cazul bolii Alzheimer, demenţei, pierderilor de memorie parţiale la oamenii în vârstă. În general, culoarea aceasta stimulează capacităţile creierului, anume de aceea e atât de des utilizată în cromoterapie. De asemenea, culoarea contribuie la curăţirea organismului atât fizică cât şi emoţională.
Turcoaz şi roşu: curăţim, calmăm şi relaxăm organismul
Turcoaz are un puternic efect de curăţire (datorită prezenţei culorii verde în compoziţia sa), precum şi are proprietatea de a relaxa şi a calma (datorită culorii albastre). Astfel, turcuazul curăţă, calmează şi diminuează durerea şi alte emoţii negative. Se foloseşte deseori în tratarea bolilor inflamatorii şi în consolidarea sistemului imunitar. Specialiştii în cromoterapie recomandă folosirea turcuazului împreună cu culoarea roşie (se foloseşte în tratarea oboselii, tensiunii joase, lipsei de energie).
Trebuie să fiţi precauţi urmând terapia cu roşu-aprins deoarece acesta contractă vasele sangvine şi duce la creşterea tensiunii arteriale.
Albul şi negrul în cromoterapie
Culoarea albă influienţează asupra tuturor sistemelor vitale ale organismului.
Albul amplifică efectele celorlalte culori. Principala sa proprietate constă în purificarea organismului de energia negativă.
Albul umple organismul cu energie pozitivă, benefică, reduce febra, tratează infecţiile, reducere durerea, calmează sistemul nervos, şi echilibrează activitatea crierului. Datorită influenţei culorii albe, gândurile devin mult mai clare şi mai coerente.
Atenţie – culoare neagră!
În cromoterapie, negrul e culoare de apărare. Are un efect puternic de liniştire mai ales asupra persoanelor sensibile. Măreşte rezistenţa la factorii nefavorabili. Poate dezvolta o voinţă puternică în atingerea scopurilor. Specialiştii recomandă să nu se exagereze cu culoarea neagră în ţinutele zilnice. Este binevenită combinarea acestei culori cu cea albă.
Este deosebit de importantă combinaţia dintre alb şi negru în cazul în care persoana pierde controlul asupra comportamentului său, acţiunilor pe care le exercită şi cuvintelor pe care le rostesc.
Negrul mai contribuie la trezirea subconştientului. Acest fapt duce la o conştientizare mai profundă a comportamentului care e la limita agresivităţii, neascultării sau protestului.
Nu se recomandă să folosim negrul pentru o perioadă îndelungată de timp. În combinaţie cu alte culori, negrul trebuie să fie prezent într-o proporţie mai mică.
Elena Sărăteanu
Timpul Suplimentul Femeia