Cronica unui eșec: de la Dorin Chirtoacă la Octavian Țîcu
În același timp, o altă figură anecdotică a politcii moldovenești, boxerul istoric (supranumit și istoricul în boxeri), Octavian Țîcu, nu dă nici un semnal că ar fi gata să renunțe la funcția de Președinte al PUN, chiar dacă rezultatul de sub 0,5%, pe care l-a luat în ultimul scrutin electoral, a fost la fel de fascinant ca și cel a lui Dorin Chirtoacă. Diferența este că Dorin Chirtoacă și-a asumat propriul eșec, în timp ce „istoricul în boxeri” continuă să se facă de râs pe, povestind tot felul de baliverne, celor care-l mai ascultă, cum PAS și PSRM i-au furat voturile.
Săptămâna trecută, o știre de la București anunța că Octavian Țîcu a fost dat afară din funcția de președinte PMP Basarabia. Demiterea lui Țîcu din fruntea PMP R.Moldova este un semnal cât se poate de clar că Bucureștiul îl respinge și nu mai vrea să aibă de a face cu el. De fapt, Octavian Țîcu, a fost transferat de București în aceiași categorie de greutate cu Dorin Chirtoacă, adică, o fi fiind ei unioniști dar la București nimeni nu vrea să aibă de-a face cu ei.
În cazul lui Chirtoacă eșecul este oarecum obiectiv, dat fiind erodarea în cei 10 ani din fruntea primăriei Chișinău, pe care a câștigat-o de trei ori consecutiv. Octavian Țîcu, datorită inepțiilor expuse solemn și cu aplomb, și-a consumat imaginea în mai puțin de doi ani. „Soluțiile” vocalizate de Țîcu despre cum va construi România 4 autostrăzi și spitale în Republica Moldova sau despre cum vor crește ca pe drojdie pensiile și salariile erau urmărite cu cu bere și popcorn în Basarabia, în timp ce în mediul politic din România generau zâmbete și iritare.
Dacă Dorin Chirtoacă a câștigat trei bătălii politice de anvergură, Octavian Țîcu nu a reușit să câștige nimic singur – intrând în Parlament doar datorită blocului ACUM – pierzând alegerile inclusiv în Ungheni unde s-a clasat pe solemnul loc 5. Singura bătălie politică câștigată de „istoricul în boxeri”, este cea din platoul TVR unde i-a aplicat cu măiestrie câțiva pumni pe sub coaste lui Dorin Chirtoacă.
Astfel, actualul președinte al PUN a reușit într-un timp extrem de scurt să se facă de râs în fața partenerilor din România, izbutind, fără să se forțeze prea mult, să ducă un partid creat de Traian Băsescu și Anatol Șalaru, cu șanse reale de accedere în parlament, de la 5% la sub 0,5%. Rămânerea lui Țîcu în fruntea PUN după modelul Roșca la PPCD, va duce partidul în aceiași ladă de gunoi a politicii moldovenești.
În ciuda derutei și dezamăgirilor ce domnesc pe segmentul unionist, acest electorat are nevoie de o formulă politică capabilă să capteze energiile și să-i asigure reprezentare parlamentară. La rândul său, și Bucureștiul este în așteptarea unui partener predictibil, profesionist și loial al României. Unirea nu este doar un deziderat dar mai ales un lung șir de soluții realiste, profesioniste și sinergice.
timpul.md