Actualitate

CSM a decis suspendarea Alinei Bica din funcția de procuror-magistrat și încetarea activității la DIICOT

"Secţia de procurori a CSM a dispus suspendarea din funcţia de procuror, până la soluţionarea cauzei, a doamnei procuror şef, ca urmare a luării măsurii preventive faţă de aceasta. De asemenea, Secţia de procurori a dispus încetarea activităţii la Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Bica Alina, la cererea dumneaei, şi continuarea activităţii la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unitate de unde dumneaei a provenit la momentul accederii în DIICOT, respectiv din 1 decembrie 2004", a anunţat vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Gheorghe Muscalu.

Muscalu a mai anunţat că Ministerul Justiţiei a solicitat vineri CSM un aviz pentru demararea procedurilor de suspendare a Alinei Bica din funcţia de procuror şef al DIICOT, însă CSM nu a luat în discuţie această solicitare, deoarece numai preşedintele României trebuie să se pronunţe în acest caz.

Pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai este magistrat şi nu îşi poate desfăşura activitatea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dacă va fi condamnată definitiv, atunci ea va fi exclusă din magistratură. Alina Bica şi-a depus demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT şi procuror DIICOT, după ce a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unui teren în Capitală.

Până la numirea unui nou procuror şef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct.

Reamintim că, Alina Bica a fost numită în fruntea DIICOT în mai 2013, ea fiind propusă de premierul Victor Ponta, care îndeplinea atunci şi funcţia de ministru interimar al Justiţiei, primind şi aviz favorabil din partea CSM. Anterior, ea a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul unor parchete, dar şi la Ministerul Justiţiei, unde a fost secretar de stat în perioada ianuarie 2009 – mai 2012.

Bica a fost reţinută joi seară de DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.  Acuzaţiile se referă la perioada când Bica a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupă funcţia de secretar de stat. În această calitate, Alina Bica şi ceilalţi membrii ai Comisiei au acceptat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.

sursa: mediafax.ro/hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *