Moldova

Cum ar trebui să fie următorul președinte al țării? Răspund deputații

Întrucât responsabilitatea de a alege următorul președinte al țării a rămas tot pe umerii deputaților, am decis să-i întrebăm ce calități și competențe ar trebui să întrunească viitorul șef al statului.

Vladimir Hotineanu, deputat PLDM

Vorba modernă: integru, în primul rând. Să-l doară sufletul de țară, de toată țara, nu pur și simplu de niște curente politice, care apar în această țară, dar să-l doară de opincă până la vlădică de fiecare cetățean, în primul rând. Viitorul președinte trebuie să-și închipuie ce înseamnă viitorul acestei țări, că viitorul acestei țări este doar în Uniunea Europeană. Trebuie să aibă și competențe juridice și economice, dar cel mai important – să fie om bun și să iubească oamenii. Asta este important. El trebuie să fie deschis. Comunicarea, de fapt, nu este altceva decât gradul integrității președintelui. Dacă este o persoană integră, el poate să se expună fără unele rețineri. Va veni momentul oportun atunci când vom analiza cine va ocupa această poziție.

Valentina Stratan, deputat PDM

Îmi doresc să fie competent, prezentabil, adică să fie cunoscut de cei din exterior, de partenerii noștri europeni. Să cunoască limbi moderne, să discute de la egal la egal, să fie și carismatic, această calitate contează. Să insufle încredere, să fie cumpătat, să aibă capacitatea de luare a deciziilor sub presiune. Evident, puterea de decizie e foarte mare într-o asemenea poziție. Cândva învățam la Academia de Administrare Publică și mi se spunea: cel mai greu lucru în procesul decizional este însăși luarea deciziei și asumarea acesteia. Este important ca președintele să meargă în teritoriu, așa cum merg și deputații. Având în vedere atribuțiile președintelui stipulate astăzi în Constituție, ele cumva marginalizează. Dar asta nu împiedică unui președinte să viziteze toate regiunile (inclusiv Găgăuzia, despre care au mai fost discuții). Atribuțiile președintelui sunt, în primul rând, dezvoltarea relațiilor cu partenerii noștri. Este important cine ne reprezintă poporul. Această persoană trebuie identificată prin consens, trebuie să întrunească suportul larg al majorității și să nu mai facă politica unui partid. Președintele trebuie să fie al tuturor.

Alina Zotea, deputat PL

Președintele Republicii Moldova trebuie, în primul rând, să fie consecvent în cuvinte, fapte și acțiuni. Să fie onest, integru, iar în agenda lui să fie incluse în mod prioritar problemele cetățenilor, reformele în domeniul sănătății, protecției sociale și educației. Cetățenii noștri, consider eu, au așteptări mari de la viitorul președinte, de aceea, sper eu, că nu va fi un președinte politic, ci unul pentru oameni. Am văzut exemplele pe care le-au avut și candidații precedenți…Nu au fost președinți ai cetățenilor, ci președinți de birou sau de întâlniri.

Ion Ceban, deputat PSRM

În primul rând, trebuie să fie onest și să respecte legea. Doi, trebuie să aibă capacități manageriale și cunoștințe despre actul de guvernare și trei, să fie patriot al țării sale, al Republicii Moldova. Președintele nu trebuie neapărat să fie un membru de partid. Noi în partid avem cel puțin două candidaturi pentru această poziție: Zinaida Greceanîi și Igor Dodon. Credem că ambii ar putea face față și corespund absolut tuturor criteriilor despre care am vorbit anterior.

Inna Șupac, deputat PCRM

Din păcate, reieșind din faptul prin ce metode de șantaj și corupere se instituie așa-numita majoritate parlamentară, nu cred că o astfel de majoritate parlamentară o să aleagă președintele pe care ni-l dorim. Eu cred că este inutil să vorbim despre calități, având în vedere că acea majoritate parlamentară coruptă o să aleagă pe acel președinte pe care ei o să fie nevoiți să-l aleagă.

Președintele ar trebui să fie o persoană cu autoritate, cu experiență, cinstită, onestă, fără dosare legate de corupție și o persoană care nu a fost implicată în acest proces de capturare a Republicii Moldova în ultimii șase ani. La momentul dat, părerea mea este că nu este important dacă acea persoană va fi membru de partid sau nu. Contează calitățile personale ale acelui domn sau doamnă.

Roman Boțan, deputat PL

Din punctul meu de vedere, președintele Republicii Moldova trebuie să fie un proeuropean convins și să promoveze integrarea europeană în calitate de deziderat național. Președintele trebuie să cunoască și să conștientizeze realitățile, contextul internațional și să acționeze pentru promovarea Republicii Moldova economic, politic și social, în interesul cetățenilor, inclusiv a celor aflați peste hotare. Colaborarea eficientă între legislativ, executiv și președinție constituie un element de bază pentru realizarea obiectivelor propuse. În limitele legislației actuale, președintele poate și este obligat să fie activ și dinamic, având drept de inițiativă legislativă și posibilitatea de a lua parte la lucrările Parlamentului, acesta poate adresa forului legislativ mesaje cu privire la principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Consider că președintele trebuie să cunoască foarte bine istoria acestui plai, conștientizând că un neam poate fi puternic și prosper numai dacă este unit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *