Cum deputatul Dîrda și fiica sa au pus sechestru pe 300 de apartamente ale companiei Dansicons / Mold-street
Pe 4 septembrie 2017, Iurie Dîrda a depus în judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) cerere de chemare în judecată împotriva Dansicons SRL privind încasarea sumei de 28,6 milioane lei, ca urmare a faptului că nu i-au fost achitate toate dividendele din profitul obţinut de companie.
În motivarea acțiunii el a indicat că firma Dansicons a fost înregistrată pe 1 noiembrie 2002, iar Iurie Dîrda a fost unicul asociat. În perioada 1 decembrie 2014-18 aprilie 2017, adică imediat după ce a ajuns deputat, el a deţinut deja o cotă de doar 10% din capitalul social.
„Astfel conform procesului verbal nr. 01 al Adunării generale a asociaților SRL “Dansicons”, s-a decis repartizarea profitului societății pentru anul 2014, reclamantului fiindu-i distribuită suma de 34.930.370,22 lei, iar prin procesul verbal din 30 martie 2016 i s-a distribuit suma de 9.066.823 lei și conform procesului verbal din 31 martie 2017 i s-a distribuit suma 1.203.689 lei”, se arată în decizia instanţei.
Tot acolo se menţionează că în anii 2014-2016 lui Iurie Dîrda i-a fost distribuit profit de 45,2 milioane lei, dar s-a efectuat plata doar a circa 16,6 milioane lei, formându-se o restanță de 28,6 milioane lei, „care se confirmă prin extrasul din registrul contabil pentru perioada 1 ianuarie 2015-31 august 2017”.
Deputatul a solicitat și „asigurarea acțiunii prin aplicarea sechestrului pe bunurile mobile și imobile, mijloacele bănești ale pîrîtei, și inclusiv pe bunurile ce se află la alte persoane, în limita valorii acțiuni”.
Prin încheierea judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 7 septembrie 2017, s-a admis parțial cerința de asigurare înaintată de Iurie Dîrda și s-a aplicat sechestru pe bunurile Dansicons în limita valorii de 28,6 milioane lei, în rest, cererea cu privire la aplicarea sechestrului pe sumele de bani ale firmei, inclusiv pe cele care se află la alte persoane, s-a respins.
Dansicons (unde acum fondatori apar Roman Dragomir (30%), Mihail Lehtman (30%), Svetlana Dîrda (10%) şi Daniela Unc (30%), fiica deputatului) a contestat încheierea instanţei, solicitând casarea acesteia cu emiterea unei noi soluții de respingere a cerinței de asigurare, invocând printre altele „că s-a aplicat sechestru pe 300 apartamente și 60 spații comerciale” ale firmei, ceea ce depășește valoarea acțiunii,
Pe 27 octombrie 2017 (decizia a fost publicată abia pe 20 decembrie), Curtea de Apel Chişinău a respins cererea Dansicons, susţinând că „instanța de fond a dispus asigurarea acțiunii doar în limita valorii acțiunii”.
Sursa citată a încercat să ia legătura cu legiutorul ca să aflăm cum s-a ajuns ca să fie în litigiu cu partenerii de afaceri, dar la telefon a răspuns asistentul Dumitru, care ne-a promis că îi va transmite solicitarea noastră.
Fiica are pretenţii mai mari
Dar în aceeaşi zi cu Iurie Dîrda în instanţa s-a adresat şi fiica sa Daniela Unc. Ea însă cerea încasarea de la Dansicons a unei sume de 29,8 milioane lei.
Prin încheierea Judecătoriei Chişinău din 6 septembrie 2017 s-a admis cererea de încasare a sumei şi s-a aplicat sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale SRL Dansicons, în limita valorii acţiunii de 29,8 milioane lei.
Curtea de Apel a respins ulterior recursul Dansicons. Astfel deputatul Iurie Dîrda şi fiică sa au de încasat de la Dansicons circa 58,4 milioane lei.
Daniela Unc a obţinut câştig de cauză şi în alte două procese contra unor firme afiliate asociaţilor de la Dansicons. Astfel firma Valcor-Cris (intervenient accesoriu SRL Dansicons), urmează să îi achite Danielei o datorie şi penalităţi în valoare de 6,85 milioane lei. Pentru asigurarea acţiunii s-a aplicat sechestru pe mijloacele băneşti, bunurile mobile şi imobile ce aparţin Valcor – Cris în limita valorii acţiunii.
Acum unic asociat al acestei firme apare Ala Dubceac, dar anterior Roman Dragomir, partener de afaceri cu familia Dîrda şi care potrivit crimemoldova ar fi finul de cununie al lui Iurie Dîrda.
În 2015, cele două firme – Valcor-Cris şi Dansicons au obţinut în comun autorizarea de construcţie a unui bloc de locuit cu obiective comerciale și parcare subterană pe strada Starostenco, în centrul Chişinăului.
Un alt litigiu iniţiat de Daniela Unc contra firmei Proces-Cons SRL (în prezent are ca asociat pe Tatiana Dragomir) a avut acelaşi final.
Firma a fost obligată să îi achite Danielei Unc 5,66 milioane lei, iar ca măsură de asigurare a acţiunii s-a aplicat sechestru pe mijloacele băneşti, bunurile mobile şi imobile ce aparţin firmei Proces-Cons SRL (are sediu în complexul Dansicons de pe strada N. Testimiţeanu 23), în limita valorii acţiunii.
Astfel în total cei doi au de încasat peste 70 de milioane lei.