Cum e Alianţa, aşa e şi ţara?
După eşecul Parlamentului ales la 29 iulie 2009 de a desemna, timp de peste un an de zile, un preşedinte pentru R. Moldova, la 28 noiembrie 2010 moldovenii au fost chemaţi din nou la urne. Anticipat… Astăzi, se împlineşte un an şi de la acele alegeri, iar R. Moldova tot fără preşedinte rămâne. Şi tot cu „sabia anticipatelor” deasupra capului. Totuşi, zi aniversară fiind, i-am contactat pe reprezentanţii celor trei partide constituante ale AIE-2, care ne guvernează, dar şi pe câţiva analişti politici, întrebându-i care, din punctul lor de vedere, sunt realizările acestui an politic. Răspunsurile, spre marea noastră surprindere, au fost mai mult decât optimiste…
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal
„Relaţia” în cadrul Alianţei ar fi principala noastră realizare. La modul serios însă, e nevoie de timp pentru a înregistra o creştere economică. Cert este că, dacă lăsăm deoparte situaţia din cadrul AIE, cu paşi mici, mergem înainte. Într-o criză europeană mondială, faptul că am reuşit să plătim salariile la timp este tot un succes. „Atmosfera bună” din AIE rămâne însă cea mai mare „reuşită”.
Dumitru Diacov, preşedinte de onoare PD
Este o reuşită faptul că trăim în linişte şi pace, că există libertate, că în lume se vorbeşte despre R. Moldova ca despre o ţară ce are democraţie, în comparaţie cu alte ţări. În rest, avem probleme legate de neînţelegerile locale. Este o primă experienţă de a încerca să se formeze o coaliţie din diferite partide, cu viziuni diferite. Partea proastă e că nu se alege preşedintele, şi toţi se uită cu un ochi spre alegeri anticipate.
Tudor Deliu, deputat PLDM
Înainte de toate ar fi libertatea mass-media, după care urmează deschiderea R. Moldova pe plan extern, un exemplu în acest caz fiind liberalizarea regimului de vize. Anul acesta am reuşit să facem ceea ce nu s-a reuşit în ultimii ani
Anatol Ţăranu, analist politic
Cea mai mare realizare a actualei guvernări ar fi că nu a permis comuniştilor să revină la putere. Celelalte realizări sunt modeste, din lipsă de coerenţă şi coeziune la vârful Alianţei, ceea ce îi împiedică să continue reformele şi ceea ce ar putea permite comuniştilor să revină la putere.
Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”
Cred că lansarea unui dialog constructiv în domeniul vizelor şi a Acordului de asociere şi liber schimb aprofundat cu UE este principalul merit al guvernării AIE-1 şi AIE-2, ceea ce contribuie la stabilirea unei relaţii constructive cu UE. Pe plan intern, există începuturi foarte bune care însă nu au fost duse la capăt. Este vorba în special de reformele demarate în domeniul justiţiei, educaţiei şi în planul unui control mai stric legat de monopol, cum ar fi cazul „Moldtelecom” şi „Franzeluţa”.
P.S. Din păcate, nu am reuşit să găsim niciun deputat comunist – probabil, se aflau în teritoriu, cu… mitingurile de protest împotriva Alianţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!