Actualitate

Cum este să fii sărac și să crești un copil fără niciun ajutor?

R. Moldova pierde anual 60 de mii de vieţi ca urmare a avorturilor, adică 160 de vieţi pe zi sau şapte la fiece oră, arată o statistică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale. Dintre mamele care fac întrerupere de sarcină, 10, 6% sunt adolescente, în vârstă de 15-19 ani. Motivele din care iau această decizie sunt diferite: sărăcia, lipsa de sprijin din partea celor dragi sau influenţa din partea partenerului. Totuşi, există tinere care aleg să dea naştere pruncilor, chiar dacă rămân singure şi fără ajutor. TIMPUL a încercat să afle cum se descurcă aceste femei în continuare.

De obicei, în sprijinul femeilor care ajung în stradă, fiind însărcinate sau având un copil în braţe, vin centrele maternale care le găzduiesc pe o anumită perioadă. Un astfel de program, numit „În braţele mamei”, are şi Misiunea Socială Diaconia.

Când am mers la acest centru maternal, prima zăpadă din acest an a acoperit oraşul cu o ușoară pânză albă. Odată ajunși la fața locului, am fost întâmpinați de un miros de clătite ca la mama acasă, care venea dinspre bucătărie. Geamurile erau frumos pictate în atmosfera sărbătorilor de iarnă. În acelaşi timp, voci firave de copii se auzeau din camera de joacă, acolo unde micuţii se alintau în braţele mamelor.

Cristina: „Categoric n-am vrut să întrerup sarcina”

Pe Cristina, una dintre beneficiare, în vârstă de 19 ani, am găsit-o în camera sa, strângând hainele proaspăt spălate ale micuței sale. A ajuns la centru, povesteşte ea, după ce a născut o fetiţă, care acum are trei luni. Tatăl Cristinei a decedat, mamă-sa e recăsătorită şi, când Cristina a aflat că este însărcinată, a refuzat s-o primească la ea. „Chiar dacă au apărut probleme, eu eram foarte fericită când am aflat că voi avea o fetiţă”, spune tânăra mamă.

Prietenul Cristinei, cu care fusese împreună trei ani, a părăsit-o după ce a aflat că va deveni tătic. De când s-a născut cea mică, acesta a văzut-o doar de două ori, dar niciodată nu a venit cu vreun ajutor. Iar mama Cristinei nu şi-a vizitat nepoţica niciodată. „Lucram cofetar şi aproape toţi colegii îmi spuneau că ar trebui să întrerup sarcina, fiindcă e prea devreme să fiu mamă. Însă eu categoric n-am vrut. Cum am să pot, aşa am să o cresc”, ne asigură tânăra.

Oxana: „Trăiesc numai pentru ea”

Oxana are 32 de ani şi, la acest moment, este cea mai în vârstă dintre beneficiare. Calvarul a dat peste ea odată cu decesul tatălui său. Atunci mama i s-a recăsătorit, iar pe ea şi pe cei patru fraţi ai săi îi impunea să cerşească. Dacă seara nu aduceau o sumă anume, bătaia era la ordinea zilei. „Făceam bani din vânzarea buchetelor de flori, pe care le strângeam din pădure. Mama consuma alcool și cheltuia toți banii aceștia pe băutură”, spune Oxana. Mai mult, ea își amintește că de multe ori era nevoită să se hrănească cu resturi din tomberoane.

Într-o zi, ea a ajuns la spital împreună cu sora mai mică, după care au fost duse la o casă de copii. În urma unor probleme de sănătate, medicii au anunțat-o că nu va avea copii, dar cu toate acestea soarta i-a dăruit-o pe micuţa Victoria. „Foarte mult mi-am dorit un copil. Când medicii mi-au spus „Felicitări, mămica, aveţi şase săptămâni”, am început să plâng. Eu trăiesc numai pentru ea”. Astăzi, Victoriţa are nouă luni. Tatăl ei neagă că ar fi copilul lui. „Am locuit împreună cinci ani, după care ne-am despărţit. El consuma alcool, mă bătea cu picioarele… Pentru el, prietenii erau pe primul plan…”, ne relatează Oxana.

În februarie, perioada de şedere a Oxanei în Centrul Maternal Diaconia se va încheia. Femeia urmează să închirieze un apartament, să-şi găsească un serviciu şi să-şi înscrie copilul la creşă. Ne mărturiseşte cu lacrimi în ochi că n-ar vrea să plece din centru, pentru că numai aici a simţit cu adevărat ce înseamnă o familie.

Natalia: „Nu am putut să fac avort şi gata…”

Natalia are 29 de ani şi e originară din regiunea transnistreană. După ce i-au murit părinţii, în 1996, a ajuns şi ea, împreună cu un frate de-al său, la o casă de copii din Chişinău. Iar când a împlinit 16 ani, spune ea, a început să muncească la o fabrică de confecții.

A aflat că va avea un copil, când se afla în a treia lună de sarcină. De atunci tatăl copilului nu a mai vrut să ştie de ea. Toţi o îndemnau să întrerupă sarcina, pentru că nu avea cine să o ajute. „Am fost la medic, am stat sub uşă, ţin minte că era vineri… Voiam să fac avort, dar n-am putut. N-am putut şi gata”, ne spune, destul de sfioasă, Natalia.

Când a ajuns la centru cu ajutorul unui prieten, era în a opta lună de sarcină. Până atunci, a fost adăpostită de o bătrânică, care la un moment dat nu mai avea bani pentru a o întreţine. Se află aici din martie 2017 şi crede că banii pe care a reuşit să-i pună la ciorap în acest timp o vor ajuta în prima perioadă după ce va pleca din centru. „Important e să-mi găsesc de lucru, iar restul le vom rezolva”, spune tânăra, privind cu speranţă la micuţa sa.

Cuplurile mamă-copil sunt asistate gratuit

Mihaela Belei, coordonatoarea programului „În brațele mamei”, susține că tinerele mame sunt asistate la Centrul Maternal Diaconia pentru o perioadă de până la 12 luni. „Mamele sunt redirecționate la noi de asistenții sociali, de şefii maternităților din țară, dar și de Direcția Asistență Socială și Protecția Copilului. Centrul are capacitatea de a găzdui zece cupluri mamă-copil. La acest moment, de exemplu, avem doar un loc liber. În cadrul programului, mamele învață cum să îngrijească corect un bebeluș. În același timp le este asigurată cazarea, hrana, medicamentele necesare, asistența psihologică, dar și haine pentru mame și copii”, menţionează Mihaela Belei. Totodată, adaugă ea, mamele sunt îndemnate să facă economii din indemnizațiile pe care le primesc la naștere, pentru a le fi de folos atunci când vor părăsi centrul.

În încercarea de a ajuta financiar mamele singure, Misiunea Socială Diaconia desfășoară și o campanie de colectare a donațiilor, organizând ateliere de confecționare a jucăriilor pentru brad, precum și târguri de caritate. Misiunea nu exclude că pe viitor va organiza astfel de evenimente și în Diasporă.
Pe parcursul a șase ani de activitate a Centrului Maternal „În brațele mamei”, circa 100 de mame cu vârsta între 14 și 40 de ani, au fost ajutate să supraviețuiască împreună cu pruncii lor. Pe parcursul anului 2017, 14 cupluri mamă-copil au primit asistență rezidențială, iar alte 11 au beneficiat de sprijin în comunitate.

Misiunea Socială Diaconia informează că fiecare cetăţean se poate implica pentru a ajuta tinerele mame să rămână alături de copiii lor. Iată, de pildă, de ce are nevoie o mămică la Centrul Maternal „În brațele mamei”: 
– două cărucioare de vară şi două de iarnă; 
– haine de iarnă pentru mame;
– scutece de mărimea 1, 2, 3, 4, 5; 
– detergent pentru rufe şi pentru veselă, săpun lichid, şampon pentru copii şi pentru maturi, pastă de dinţi maturi + periuţa, gel de duş;
– cărţi de poveşti, cărţi de colorat şi creioane.
Cei care au dorinţa şi posibilitatea de a dona oricât de puţin pentru aceşti copii, mai ales pentru că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, o pot face prin site-ul Guvern24.md  

Viorica Tcaci,
STAGIARĂ


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *