Cum ne influenţează trecerea la ora de iarnă creierul şi procesele interne ale corpului
În ultima duminică din octombrie s-a trecut la ora oficială de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00. Acest lucru înseamnă că ne bucurăm de mai multă lumină în momentul trezirii. Deşi la prima vedere nu pare un lucru important, cercetătorii spun că intensitatea luminii influenţează puternic mecanismele organismului.
Lumina este detectată de celule speciale în retină, această informaţie fiind transmisă la ceasul corpului intern, situat într-o parte a creierului numită nucleu suprachiasmatic. Acesta se află în hipotalamus, care este responsabil pentru reglarea proceselor interne ale corpului.
Reacţia biologică în lanţ continuă cu detereminarea secreţiei de cortizol, cunoscut şi ca „hormonul stresului pozitiv“. O explozie puternică în secreţia de cortizol are loc în primele 30 de minute după trezire. Aceasta se numeşte răspunsul trezirii cortizolului (CAR), nivelul său fiind mai mare atunci când ne trezim şi în cameră este lumină, lucru care promovează o mai bună funcţionare a creierului.
Studii anterioare au arătat că cei mai afectaţi de anotimpurile în schimbare au înregistrat CAR-uri mai mici, ceea ce provoacă stres şi anxietate. Totuşi, trezirea în dimineţile de iarnă cu ajutorul unei lumini artificiale a reuşit să restabilească cantitatea de cortizol, ceea ce atrage o mai bună capacitate cognitivă şi de funcţionare a creierului – mai ales în ceea ce priveşte stabilirea unor obiective, planificarea şi luarea unor decizii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!