Actualitate

Cum ne putem îmbolnăvi de la fructele şi legumele consumate zilnic

Pe coaja fructelor şi legumelor pot rămâne urme de pesticide, dar se pot aduna şi bacterii sau ciuperci. Jetul de apă nu este suficient.

Fructele şi legumele sunt stropite cu pesticide pentru ca recoltele să fie bogate şi acestea să nu fie distruse de dăunători.

Singurele fructe şi legume care nu sunt stropite sunt cele din culturile BIO, dar este greu să ştim cu adevărat ce ne spun comercianţii. Pe coaja fructelor pot rămâne chimicale periculoase.

„Urme de pesticide pot rămâne pe coaja fructelor. Tot aici sunt şi coloranţi, deoarece unele fructe sunt stropite pentru a avea o culoare fumoasă, pentru a arăta cât mai bine. În toate culturile, chiar şi în cele BIO, pe coaja fructelor şi legumelor pot fi ciuperci sau bacterii, în special E-coli“, spune medicul internist Florin Tudor.

Dacă nu spălăm bine fructele, toate chimicalele şi bacteriile ne pot îmbolnăvi. „Dacă mâncăm fructe şi legume nespălate, care au urme de pesticide, putem suferi tulburări gastrointestinale similare indigestiei. Bacteriile şi ciupercile pot pătrunde şi ele în organism şi putem ajunge la tratament cu antibiotice şi antifungice deoarece ne infectăm. Bacteria E-coli este foarte periculoasă, deoarece poate suferi mutaţii, este uneori rezistentă la antibiotice şi poate distruge rinichii“, mai spune medicul.

Cum spălăm corect fructele şi legumele

Fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine înainte de consum. Un jet de apă nu este suficient.

„Fructele şi legumele cu coajă groasă sunt sunt citricele sau castraveţii de exemplu trebuie spălate foarte bine. Frecaţi-le cu bicarbonat de sodiu înmuiat în puţină apă, lăsaţi să acţioneze 10 minune, iar apoi clătiţi foarte bine. Se poate folosi şi oţet cu apă, care se pulverizează pe coajă şi se lasă tot 10-15 minute. Fructele mai sensibile, cum sunt cele de pădure sau căpşunile, se spală prin scufundare. Se lasă într-un vas de apă câteva minute fără a fi frecate. Este bine să vă spălaţi pe mâini înainte şi după curăţarea fructelor şi legumelor. Unele persoane mai folosesc detergent de vase să cureţe coaja, dar eu nu recomand deoarece pot rămâne reziduuri de săpun care ajung apoi în organism“, mai spune specialistul.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *