Moldova

Cum ne vor „patrioții”: Republica Moldova, la braț cu Siria spre Uniunea Euroasiatică

În visurile unor personaje macabre ale politicii autohtone, partenerii strategici ai Republicii Moldova ar trebui să fie membrii fantomaticei Uniuni Euroasiatice, o replică răsturnată a Uniunii Europene, structură bazată pe prosperitatea cetățenilor și principiile democrației și economiei de piață. Siria, țară măcinată de un război civil soldat cu zeci de mii de victime din rândul populației civile, prin vocea vicepremierului Kadri Jamal, și-a manifestat luni intenția de a se alătura nucleului de bază al acestei viitoare uniuni euroasiatice, format din Rusia, Belarus și Kazahstan. Nu e un secret pentru nimeni că regimul Bashar al Assad, care conduce un adevărat carnagiu împotriva propriului popor, este susținut de Federația Rusă. Moscova nu se limitează doar la furnizarea tehnicii militare cu ajutorul căreia civilii revoltați de dictatură sunt măcelăriți, ci boicotează orice tentativă a statelor occidentale de a limita proporțiile dezastrului umanitar din Siria. În semn de recunoștință, oamenii regimului de la Damasc, ale cărui zile sunt numărate, au lansat această idee, de a se alătura proiectului Kremlinului de resuscitare a monstrului sovietic.

„Poporul va decide”

Atitudinea suporterilor locali ai aderării la Uniunea Euroasiatică nu pare să se fi schimbat major după apariția acestei informații, iar perspectiva de a intra într-un „club” al ciudaților geopolitici nu îi sperie prea mult pe cei care doresc târârea R. Moldova în această direcție. Totuși, atunci când sunt abordați direct, ei își nuanțează opțiunea.

Acest proiect este, deocamdată, unul de perspectivă, dar nu e actual la această etapă, pentru că R. Moldova nu e pregătită”, a declarat liderul Partidului Socialist, Igor Dodon. Iurie Munteanu, deputat PCRM, susține că: „Unul din principiile politicii PCRM este principiul integraționist, iar aderarea RM la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este o decizie care aparține cetățenilor RM”. Liderul „Patrioților Moldovei”, Mihail Garbuz, s-a declarat total nepregătit la acest subiect, declarând: „Nu am luat cunoștință cu declarația vicepremierului sirian, așa că nu pot spune nimic, deocamdată”. La rugămintea lui de a reveni o oră mai târziu, pentru a se edifica asupra subiectului, Garbuz a invocat o răgușeală, care nu îi permite să facă vreo declarație. Urletele de la contramanifestația de la Bălți se pare că au ajuns să își facă efectul, președintelui „patrioților” rusofoni dispărându-i, temporar, sonorul.

URSS cu altă pălărie

Ideea înființării Uniunii Euroasiatice este creditată ca aparținând lui Vladimir Putin, care a lansat acest concept în timpul campaniei electorale pentru cel de-al treilea mandat la Kremlin. Startul acestui proiect ar urma să aibă loc în anul 2015 și la el ar trebui să ia parte majoritatea statelor fostei URSS, în viziunea lui Putin. Pentru nimeni nu este însă un secret că actualul președinte al Federației Ruse este un nostalgic fanatic al defunctului imperiu bolșevic, destrămat în anul 1991, și își dorește reînvierea URSS, despre a cărei dispariție spune că a fost „cea mai mare tragedie a secolului XX”.

Noua utopie de factură sovietică preconizează că, pe lângă statele postsovietice, aderarea la Uniunea Euroasiatică va fi extinsă pentru a include alte țări, care au fost istoric sau cultural apropiate, cum ar fi: Finlanda, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria și Mongolia, integrându-le într-un organ de stat comun unde rusa ar fi limba de comunicare și cooperare economică. Bineînțeles că niciunul dintre aceste din urmă state nu dă doi bani pe proiectul putinist.

Potrivit lui Vladimir Putin, Uniunea Euroasiatică s-ar baza pe „cele mai bune din valorile Uniunii Sovietice”, însă criticii susțin că această integrare rusă are drept scop restabilirea imperiului sovietic. Iar opinia criticilor este susținută acum de adăugarea „valorilor” pe care Siria le poate aduce în această structură.

Elena Podoleanu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *