CSI / RusiaPoliticăUE / Nato

Cum poate Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după summit-ul de la Chișinău

În ultima perioadă, Azerbaidjanul a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană. Despre aceasta scrie luni, 29 mai, publicația din România Newsweek, care analizează cum ar putea Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după Summitul Comunității Politice Europene /CPE/, care urmează să fie organizat la sfârșitul acestei săptămâni la Chișinău, citată de MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, în 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar până în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră.

Rolul Azerbaidjanului ca furnizor de încredere de resurse energetice necontrolate de Rusia a fost remarcat de mulți alți lideri europeni și organizații internaționale. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că „Azerbaidjanul este un partener de o importanță majoră pentru Germania și UE, iar această țară poate aduce o contribuție importantă la diversificarea aprovizionării cu energie în Germania și Europa”.

Totodată, reprezentanți ai Comisiei Europene au afirmat că „Azerbaidjanul este un partener cheie pentru UE în eforturile de a elimina treptat combustibil fosil din Federația Rusă.” Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson a spus că „Europa a ieșit din această iarnă cu stocarea de gaz pe jumătate plină, prețuri mai stabile la gaze și o perspectivă pozitivă pentru iarna viitoare. Am reușit acest lucru datorită partenerilor noștri de încredere, cum ar fi Azerbaidjan”, a conchis Kadri Simson.

Datorită gazoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan, a cărei construcție a fost susținută de SUA și Marea Britanie, Azerbaidjanul are din 2006 o rută de transport petrolier independentă de Kremlin. Prezența unei astfel de infrastructuri este de o importanță decisivă pentru politica energetică independentă a Baku, în interesul Uniunii Europene.

Republica Moldova va găzdui pe 1 iunie Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Evenimentul va întruni 50 de președinți de stat, premieri și oficiali europeni, care vor discuta soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum pacea, securitatea și reziliența energetică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *