Sănătate

Cum să transpiri mai puțin pe căldură

De ce unii oameni transpiră mai mult decât alții
Corpul uman conține între 2 și 4 milioane de glande sudoripare ecrine, cele mai multe dintre acestea fiind concentrate în palmele mâinilor, picioarelor și capului, la subsuori și în zona inghinală. Și toate acestea sunt sensibile la temperatură, la exerciții fizice și la stresul psihologic.

În același timp, cantitatea de transpirație produsă poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Există mai mulți factori care influențează acest lucru:

Predispoziția genetică. Unele persoane tind să transpire mai mult datorită unor caracteristici ereditare. Oamenii de știință nu știu încă exact ce gene sunt responsabile pentru acest lucru, dar continuă să caute variații.

Greutatea. Cu cât o persoană este mai grea, cu atât mai multă căldură degajă corpul său în timpul efortului. Și cu atât mai mult are nevoie să se răcească. Din același motiv, bărbații tind să transpire mai mult decât femeile.

Exerciții fizice frecvente în căldură și umiditate. Aproximativ două săptămâni de antrenament la o temperatură de aproximativ 35 ° C crește sensibilitatea glandelor sudoripare la acetilcolină – un neurotransmițător care declanșează eliberarea de umiditate. Ca urmare, organismul reacționează mai sensibil la o creștere a temperaturii corpului și începe să producă transpirație mai repede și în cantități mai mari.

Obiceiul de a face exerciții aerobice. Exercițiile cardio regulate cresc, de asemenea, sensibilitatea la acetilcolină, astfel încât organismul declanșează transpirația mai repede în timpul exercițiilor fizice.

Obișnuința la climatele calde. Spre deosebire de antrenamentele scurte, traiul constant în căldură și umiditate, dimpotrivă, reduce producția de transpirație. De exemplu, acest mecanism le permite persoanelor de la tropice să nu piardă mai mult lichid decât este necesar și să nu sufere de deshidratare.

Diverse boli. Încălcarea metabolismului apei poate fi observată în cazul patologiilor endocrine și metabolice, al tumorilor maligne și al tulburărilor psihiatrice, precum și în cazul administrării anumitor medicamente. Așadar, dacă transpirația a crescut în mod dramatic și fără motive evidente, cum ar fi creșterea în greutate sau condițiile meteo caniculare, consultați medicul de familie.

Cum să transpiri mai puțin pe căldură
Cea mai evidentă modalitate este să vă retrageți într-o cameră răcoroasă și să vă mișcați mai puțin. Dacă aveți o zi activă în condiții de căldură, ar trebui să vă pregătiți din timp și să vă amintiți câteva reguli.

Găsiți un antiperspirant bun
Un produs pentru transpirație poate fi un deodorant sau un antiperspirant. Primul maschează mirosul de transpirație, în timp ce cel de-al doilea afectează direct cantitatea de transpirație. Prin urmare, pentru a transpira mai puțin pe căldură, ar trebui să căutați un antiperspirant.

Astfel de produse conțin săruri de aluminiu și de zirconiu. Acestea pătrund prin piele, reacționează cu complexele carbohidrați-proteine din țesuturile corpului și formează dopuri care înfundă canalele glandelor sudoripare.

Multe dintre antiperspirantele moderne conțin săruri de aluminiu parțial neutralizate, listate ca triclorohidrat de aluminiu și zirconiu glicerat. Acestea au mai puțin acid clorhidric și nu irită pielea, chiar și atunci când sunt folosite de două ori pe zi.

Aplicați corect antiperspirantul
Trebuie să aplicați antiperspirantul pe pielea curată și uscată, nu imediat după duș. De asemenea, merită să așteptați 24-48 de ore după bărbierit pentru a evita iritațiile.

În plus, cel mai bun efect se obține atunci când este aplicat cu 6-8 ore înainte de transpirația abundentă. Dacă aplicați produsul chiar înainte de antrenament sau de a ieși pe o stradă fierbinte, acesta nu va avea timp să acționeze – compoziția va fi pur și simplu spălată de transpirație.

Prin urmare, folosiți antiperspirantul înainte de a merge la culcare. În acest fel, sărurile de aluminiu vor avea timp să blocheze canalele și transpirația va fi redusă toată ziua următoare.

Revizuiți-vă dieta
Există mai multe categorii de alimente care pot crește transpirația:

Băuturile care conțin cofeină. Cafea, ceai verde, shake-uri energizante.
Alimente picante. Alimentele cu piper negru, ardei iute și jalapenos.
Alimente și băuturi fierbinți. Acestea cresc temperatura corpului și fac ca glandele sudoripare să lucreze mai mult.
Alimente bogate în proteine. Organismul generează diferite cantități de căldură în timpul digestiei și se încălzește cel mai mult după ce consumă proteine. Așadar, un prânz cu piept de pui sau ouă omletă vă va face să transpirați mai mult decât terciul sau pastele.
Alcoolul. Este, de asemenea, un campion al termogenezei nutriționale, dar, spre deosebire de proteine, este, de asemenea, rău pentru organism. Mai mult, băutura poate accelera ritmul cardiac și dilată vasele de sânge ale pielii, ceea ce favorizează, de asemenea, transpirația.
Așadar, dacă vreți să transpirați mai puțin pe căldură, înlocuiți cafeaua și ceaiul cu apă, evitați alcoolul, mâncărurile picante și fierbinți și preferați o masă ușoară în locul unui prânz plin de carne.

Îmbrăcați-vă în mod corespunzător
Alegeți haine spațioase, din materiale ușoare și respirabile.

Hainele din bumbac sunt potrivite pentru uzura de zi cu zi, dar pentru antrenament este mai bine să alegeți pantaloni scurți și tricouri din țesături sintetice care sunt respirabile și se usucă rapid.

De asemenea, merită să aveți grijă de încălțăminte. Sandalele sau pantofii de alergare cu partea superioară din plasă vor asigura o bună ventilație și transpirația se va evapora mai repede.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *