Cum scoatem lacul de unghii de pe ţesături?
Problema cu manichiura se rezolvă uşor, însă haina pătată cu lac e cam dificil de adus la condiţia iniţială. Cu toate că pare de necrezut, însă chiar există metode de a scăpa cu uşurinţă de petele nedorite de ojă de pe haine.
Reguli de eliminare a petelor de ojă
Dacă doriţi să scoateţi vopseaua de pe haine, nu le spălaţi dinainte. Oja trebuie îndepărtată imediat, fără a fi lăsată să se usuce. Testaţi durabilitatea culorii piesei pătate. Pentru aceasta, picuraţi un pic de soluţie de îndepărtare a ojei pe un loc ferit de pe haină. În cazul în care culoarea materialului va rămâne neschimbată, nu există niciun risc ca haina să se deterioreze în urma prelucrării cu soluţia respectivă.
Ce trebuie de făcut?
Mai întâi cu ajutorul unui tampon de vată îndepărtaţi surplusul de lac care nu a reuşit să se usuce. Dezbrăcaţi-vă de haină şi pregătiţi un prosop sau o cârpă moale de bumbac. Împăturiţi haina pătată şi puneţi un strat de şerveţele atât deasupra hainei, cât şi dedesubtul ei în locul pătat. Puneţi într-o pipetă soluţie de îndepărtare a lacului şi picuraţi atent pe pată, astfel încât culoarea să se scurgă pe şerveţelele pregătite. Procesul continuă până când observaţi că pata dispare. După care, mai picuraţi nişte soluţie pe resturile de pată şi ştergeţi haina cu mâna. Se recomandă ca aceste acţiuni să le faceţi purtând mănuşi de polietilenă. După ce vedeţi că pata dispare, pregătiţi o soluţie din praf de spălat şi apă, în care să înmuiaţi piesa vestimentară. Pentru a scăpa de mirosul de acetonă, clătiţi haina de câteva ori. Se recomandă ca hainele să fie uscate în aer liber.
Câteva sfaturi utile
Dacă pe ţesătura albă a nimerit ojă de culoare aprinsă, atunci în urma folosirii acetonei, pe haină pot rămâne urme vizibile. Nu vă faceţi griji, pentru că şi de acestea se poate scăpa. În acest scop, ştergeţi locul cu pricina cu un burete înmuiat în benzină. În urma acestei proceduri, presăraţi pe locul prelucrat nişte talc pentru copii.
Urmele de pulbere de aluminiu, care intră în compoziţia lacului de unghii, pot fi îndepărtate cu glicerină. Pentru aceasta, se aplică puţină glicerină pe locul murdar.
Ca să facilitaţi dispariţia petei după prelucrare, înmuiaţi haina în apă. Temperatura apei nu trebuie să depăşească limita indicată pe etichetă.
Hainele albe se pot curăţa cu ajutorul înălbitorului. Însă, înainte de aceasta, este necesar de a studia eticheta. Acest lucru va contribui la păstrarea culorii şi integrităţii materialului.
Pentru a elimina petele de ojă de pe hainele de mătase trebuie să întindeţi materialul şi să picuraţi uşor puţină acetonă peste ea. După ce pata dispare, ştergeţi locul cu un burete moale înmuiat în benzină.
Dacă vă este frică să scoateţi pata în condiţii de casă, atunci apelaţi la serviciile curăţătoriilor chimice. Specialiştii au o gamă largă de produse care, pe lângă faptul că se vor isprăvi cu orice gen de pete, vor păstra calitatea hainei intactă. De obicei, produsele de curăţat se aleg în funcţie de tipul fibrei.
Şi, în final, dacă totuşi nu aţi reuşit să scoateţi petele de pe haină, oferiţi-i acesteia o nouă viaţă. Pe locul pătat brodaţi ceva sau aplicaţi un detaliu care vă va scoate din umbră.
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!