Femeia

Cum trebuie să fie camera unui școlar?

Copiii cresc repede, de aceea, împreună cu ei, trebuie să „crească” şi mobila din cameră, să fie adaptat designul etc. Cu anii se schimbă interesele copilului, pasiunile şi jocurile lui.

În comparaţie cu odaia unui preşcolar, în camera unui şcolar este obligatoriu să apară spaţiul destinat pregătirii temelor pentru acasă, păstrării ghiozdanului, cărţilor, caietelor, rechizitelor şcolare. De asemenea, e foarte important să vă gândiţi la iluminarea adecvată a spaţiului, la înălţimea mobilei, la culoarea ei etc. Toate detaliile contează. Spaţiul trebuie să predispună la studii şi nimic nu trebuie să distragă atenţia copilului.

Numărul sarcinilor care cad pe umerii copiilor sunt în continuă creştere, de aceea, atrageţi o atenţie deosebită şi zonei de odihnă. Alegeţi cu grijă patul şi salteaua. De acestea depinde în mare măsură calitatea somnului şi sănătatea coloanei vertebrale a micuţului dvs.

Zona de studiu

Masa de lucru trebuie să fie suficient de spaţioasă pentru ca să încapă toate cărţile, caietele, agenda etc. Cu timpul, elevul dvs. va avea necesitatea de a desena un poster sau să facă un plan, de aceea pe suprafaţa mesei trebuie să încapă cel puţin o foaie A0.
Nu este indicat să optaţi pentru o masă rotundă. Aceasta nu e bună nici pentru lecţii, nici pentru jocuri. Coatele stau în aer, iar pieptul stă lipit de marginea mesei, ceea ce are un impact negativ asupra posturii copilului. Sfatul nostru e să alegeţi o masă dreptunghiulară sau patrată.
Pentru ca suprafaţa mesei să arate bine o perioadă mai lungă de timp, e bine să o acoperiţi cu sticlă sau cu o placă fibro lemnoasă (PFL).
Scaunul numaidecât trebuie să aibă spetează şi să se reguleze în dependenţă de înălţimea copilului. Ţineţi cont de cifrele de mai jos:

Înălţimea copilului, cm Înălţimea scaunului, cm Înălţimea mesei, cm
110-119 31 52
120-129 34 56
130-139 38 62
140-149 41 68
150-159 43 73

Ţineţi minte că lumina naturală sau artificială, trebuie să cadă pe masă din partea stângă sau din faţă.
Dacă masa nu e dotată cu suficiente cutii pentru păstrarea cărţilor şi caietelor, atunci bateţi câteva poliţe sub masă, astfel încât copilul să aibă acces liber la ele, şi să nu se lovească din întâmplare.

Zona de odihnă şi de joacă

Zona de odihnă este consituită în primul rând dintr-un pat confortabil, cu o saltea calitativă (de dorit ortopedică) şi o pernă aleasă corect. Puteţi economisi pe orice doriţi, în afară de lucrurile din zona de odihnă. De aceasta va depinde starea de sănătate şi buna dispoziţie a şcolarului atât în timpul somnului, cât şi dupa acesta.

Aşadar, lungimea patului trebuie să nu fie mai mică decât înălţimea copilului, de aceea sunt foarte comode paturile extensibile. Puteţi opta şi pentrru un pat standart, destinat maturilor, însă copilul va fi mult mai entuziasmat dacă patul va „creşte” împreună cu el.

Cel mai bine este să alegeţi o saltea ortopedică. Aceasta va susţine coloana copilului într-o poziţie fiziologic corectă. Salteaua pentru copii poate avea în interior fibră de cocos, latex sau spumă poliuretanică.

În mod ideal, perna trebuie la fel să fie ortopedică, însă nu e deloc uşor să o alegeţi, deoarece copilul se poate obişnui greu cu ea. Există perne diferite: mai moi, mai tari, cu efectul memorării etc. De obicei, sunt produse din materiale hipoalergice. Lângă sau deasupra patului, puteţi pune o lampă cu lumină reglabilă, pentru ca copilul să poată citi înainte de somn.

Decoraţi pereţii cu imagini simpatice sau cu postere. De asemenea, cumpăraţi o tablă pe care se poate desena sau scrie. Tabla poate fi înlocuită şi cu o foaie mare, lipită pe unul dintre pereţii camerei.
Nu se recomandă să plasaţi un televizor în camera micului şcolar. Chiar dacă decideţi să-l puneţi, nu ezitaţi să controlaţi copilul din când în când, pentru ca timpul destinat studiilor să nu fie irosit pe desene animate şi jocuri video.

Dacă cel mic nu are o cameră separată

Dacă locuiţi într-un apartament cu o singură cameră, şi copilul împarte spaţiul cu adulţii, atunci el trebuie să beneficieze de un colţ de cameră doar al lui. Chiar dacă spaţiul e modest, întotdeauna este ieşire din situaţie.

În primul rând, este de dorit să separaţi zona copilului cu un dulap, o perdea sau separator etc. Psihologii spun că orice persoană, chiar şi cea mai sociabilă, are nevoie de spaţiu personal, altfel are de suferit starea psihologică a persoanei.

În al doilea rând, în magazinele de mobilă, puteţi găsi o mulţime de opţiuni de mobilă pentru copii, concepute special pentru spaţii mici.

Patul poate fi pliant, iar dacă sunt doi copii, atunci acesta poate fi cu două nivele. Dacă copilul e prea mic, atunci nu se recomandă alegerea unui astfel de pat, deoarece creşte riscul de traumare.

Deprindeţi copilul de la o vârstă fragedă să aibă grijă de camera lui, să adune jucăriile, să şteargă praful, să dea cu aspiratorul, etc. Chiar şi cea mai bine decorată şi dotată cameră îşi pierde din atractivitate dacă e neîngrijită şi murdară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *