Cuptorul cu microunde – pericole reale și fictive

Cuptorul cu microunde reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai minunate invenții moderne ale omenirii. Printre avantajele sale se numără:
Abilitatea de a încălzi mâncarea în doar câteva minute
Simplitatea utilizării
Economisirea timpului
Consumul redus de energie electrică
Cuptoarele cu microunde utilizează un anumit tip de energie electromagnetică, folosind radiații de undă lungă, asemănătoare undelor radio. Orice cuptor cu microunde conține un magnetron, adică un tub în care radiațiile de aproximativ 2.450 MHz interacționează cu moleculele din alimente.
Pericole ascunse la care ne expune cuptorul cu microunde
Fiecare undă de energie creată de acest dispozitiv se schimbă de la polul pozitiv la cel negativ la fiecare ciclu, adică de milioane de ori pe secundă. Această fricțiune moleculară generează căldură.
Contrar miturilor, cuptorul cu microunde nu este o „bombă cu ceas”. Multe studii chiar sugerează că acesta ar conserva mai bine conținutul de nutrienți al preparatelor decât alte metode de gătit prin încălzire.
Trebuie însă să menționăm că acest dispozitiv minunat nu este complet lipsit de pericole. Un fenomen specific acestui aparat este supraîncălzirea apei. Atunci când punem un vas cu apă la încălzit în cuptorul cu microunde, aceasta atinge temperatura de fierbere fără a se forma „bulele” caracteristice. Astfel, nu ne dăm seama dacă apa fierbe sau nu.
Uneori vasul poate exploda în momentul în care deschidem ușa cuptorului din cauza schimbării bruște de temperatură. Incidentul poate cauza arsuri severe pe mâini, față și gât.
Prin urmare, trebuie să avem o foarte mare grijă atunci când folosim cuptorul cu microunde pentru a încălzi lichide, inclusiv apa pentru ceai, cafeaua, supele sau laptele.
Contaminarea mâncării cu substanțe toxice
Încălzite la cuptorul cu microunde, anumite recipiente eliberează substanțe chimice care se infiltrează în mâncarea încălzită. Unele dintre acestea pot fi cancerigene.
Este indicat să fim atenți și să nu folosim vase care nu sunt recomandate pentru cuptorul cu microunde. Dacă ai nevoie de acest dispozitiv pentru a găti ceva, cel mai bine este să folosești un recipient din sticlă.
Pericole fictive la care ne-am expune folosind cuptorul cu microunde:
Nu alterează într-un mod excepțional conținutul de vitamine, antioxidanți, minerale și flavonoide al alimentelor
Nu alterează semnificativ proprietățile laptelui de mamă
Nu transformă preparatele în produse cancerigene
Nu compromite valoarea energetică a alimentelor
Nu emite radiații care ne pun în pericol starea de sănătate
Ține minte!
Cuptorul cu microunde este foarte eficient și poate fi folosit cu încredere. Ai însă grijă ce tip de recipiente introduci în el, evită să folosești apă în exces și urmează atent indicațiile de pe ambalajele alimentelor.