Externe

“Curați ca lacrima”: Președintele sârb neagă furnizarea de muniție către Ucraina sau Rusia

La 5 martie, președintele sârb Aleksandar Vucic a negat informațiile privind livrări de muniție sârbă către Ucraina sau Rusia.

El a declarat acest lucru în Qatar, unde participă la o conferință organizată de ONU, potrivit Danas.

Potrivit lui Vucic, nicio bucată de armament sau muniție sârbă nu a fost vândută nici Rusiei, nici Ucrainei, iar cei care susțin contrariul sunt “mincinoși și ar trebui să le fie rușine pentru că fac rău Serbiei”.

“Pentru Serbia, conform dreptului internațional, există așa-numiți utilizatori autorizați, iar Serbia poate exporta doar către astfel de țări. Noi am făcut totul în conformitate cu legea, suntem curați ca lacrima”, a declarat Vucic.

În ceea ce privește acuzațiile privind exporturile de arme către Ucraina din Serbia prin Turcia, el a spus că Serbia a fost protejată suplimentar.

“Am adăugat (prevederea. – n.r.) că este imposibil să exportăm muniția pe care am transferat-o în Turcia fără acordul nostru”, a spus Vucic, menționând că Serbia “nu a forțat pe nimeni să intre în război”.

La începutul lunii martie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Serbia a furnizat mii de rachete Ucrainei.

Zakharova a citat informații din presă potrivit cărora fabrica de armament deținută de statul sârb a furnizat recent aproximativ 3.500 de unități pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă Grad, care au fost folosite atât de forțele rusești, cât și de cele ucrainene. Se presupune că rachetele de 122 mm au fost livrate Ucrainei prin Turcia și Slovacia.

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a negat că țara sa a exportat proiectilele în Ucraina, dar a lăsat deschisă posibilitatea ca acestea să fi ajuns acolo prin intermediul unei terțe părți.

Zakharova a adăugat că posibila înarmare a Ucrainei este o “problemă serioasă” pentru relațiile sârbo-ruse.

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat că Belgradul nu a furnizat arme Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *