Actualitate

Curtea Constituţională şi-a declinat competenţa în legătură cu sesizarea ministrului justiţiei

Interpretarea a fost cerută de către ministrul justiţiei, Oleg Efrim. Problema abordată în sesizare ţine de statutul membrului de drept al CSM în cazul survenirii interimatului. Aceasta a apărut în contextul expirării mandatului preşedintelui CSJ, Ion Muruianu, transmite Info-Prim Neo.

Curtea Constituţională a argumentat că normele constituţionale nu se referă la interimatul acestor funcţii. Acest fapt este prevăzut de legile speciale care reglementează activitatea Guvernului, a Curţii Supreme de Justiţie şi a Procuraturii Generale. Astfel, interpretarea prevederilor în cauză ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului.

„Interpretarea de către Curtea Constituţională a normei constituţionale cuprinse în articolul 122 alin.(2) în aspectul sugerat în sesizare ar însemna comiterea unei imixtiuni în atribuţiile exclusive ale Parlamentului. Pentru considerentele menţionate, Curtea a conchis că sesizarea, fiind lipsită de obiect, nu este de competenţa Curţii Constituţionale şi, drept urmare, nu este susceptibilă de examinare în fond”, se spune într-un comunicat al Curţii Constituţionale. Decizia Curţii este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Curtea a reamintit în context că hotărârea Parlamentului privind eliberarea din funcţie a preşedintelui CSJ a semnalat unele inadvertenţe şi omisiuni în legile organice speciale, care reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc, ce ţin de interimatul funcţiei de preşedinte sau de vicepreşedinte al CSJ după expirarea mandatului, adresă care urma să fie examinată de organele vizate în termen de 3 luni.

Sursa: Info-prim.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *