Comentariu

Dacă aș fi primar de Chişinău…

Eu nu sunt de acord cu aceste afirmații. Chișinăul este cel mai frumos, curat, ecologic și stilat oraș de pe planetă. Chișinăul a ajuns la aceste performanțe grație politicii excepționale implementate de primărie în ultimii 20 de ani. Mă supără faptul că Dorin Chirtoacă nu continuă calea progresistă a modernizării începute de predecesorii lui. Acesta dărâmă construcţiile neautorizate, luptă cu deţinătorii de gherete, sălile cu jocuri de noroc ş.a.m.d. Eu cred că reformele începute de foştii primari merită continuate. În următoarele rânduri, am de gând să vă spun cum aș transforma Chișinăul în cel mai bun oraș din lume. Aş vrea să fiu primar de Chişinău, iar rândurile următoare pot fi considerare programul meu electoral.

Da microbuzelor!

În primul rând, ar trebui de retras toate troleibuzele și autobuzele din Chișinău. Acestea circulă cu viteză redusă şi este foarte probabil să întâlnești țărani pe acolo. În general, lumea care se respectă nu circulă cu troleibuzul. În calitate de primar, aș mai introduce câteva mii de microbuze în oraș, pentru că cele pe care le avem nu ne ajung. De ce îmi plac rutierele? Pentru că într-un microbuz te simți precum într-un bolid de Formula 1 şi te încarci cu adrenalină, simţi că trăieşti, mai pe scurt. Microbuzul nu are stații, așa că poți coborî unde vrei fără ca să faci vreo 20 de metri pe jos. Șoferii de maxi-taxiuri ascultă muzică bună și prin asta ne iluminează și pe noi, pasagerii. Plus la asta, microbuzele controlează explozia demografică din Moldova, fiind implicate deseori în accidente teribile, care se soldează cu morți. Cineva ar zice că asta e rău, însă binele şi răul sunt subiective, iar demografia în Moldova trebuie controlată. Ca să-l parafrazăm pe Stalin: un accident de microbuz este o tragedie, 15 accidente de microbuz sunt deja o statistică.

Vrem arhitectură modernă! Jos ruinele istorice!

Eu nu înțeleg înfocarea cu care unii luptă împotriva demolării clădirilor istorice. Vouă chiar vă plac ruinele astea pe cale de dispariție? Dacă aș fi primar, aș ordona imediat ca toate clădirile istorice din Chișinău să fie demolate, iar în locul lor aș ridica zgârie-nori din plastic, sticlă și ciment. Poate atunci Chișinăul ar putea fi comparat cu Chicago, New York și Tokio.

Spune NU cărţii!

Cartea reprezintă un pericol mare pentru sănătatea chişinăuianului. Citind cărţi, acesta începe să gândească de sine stătător, îşi face opinii, se dă cu părerea, refuză să mai participe la alegeri şi să creadă că Chişinăul este cel mai frumos oraş din lume. Consider că din cauza cărţilor mulţi au o părere atât de negativă despre oraşul nostru drag. În calitate de primar, aş închide toate librăriile şi bibliotecile din Chişinău şi le-aş înlocui cu cazinouri, terase, baruri şi săli cu jocuri de noroc. Astfel, moldovenii ar fi mai fericiţi. Ar avea unde să câştige un ban (în cazino) şi unde să-l folosească cu plăcere (în bar).

Câte-o gheretă-n fiecare metru!

Cred că vi s-a întâmplat şi vouă să nu aveţi noaptea ţigări şi să faceţi o cale lungă prin întuneric până la chioşc. Sau să vi se facă poftă de o bere care poate fi găsită doar la magazinul din staţie. Pentru a rezolva această situaţie şi a crea mai multe comodităţi chişinăuienilor, aş instala câte o gheretă în fiecare metru pătrat. În primul rând, acestea ar ascunde mizeria, în al doilea, moldovenii ar avea posibilitatea să-şi procure ţigări, bere şi pateuri la orice colţ. Astfel, cetăţenii noştri ar deveni mai fericiţi şi s-ar simţi comod în oraşul lor.

Nu copacilor! Da micului business!

Chişinăul are o problemă – prea mulţi copaci. Imaginaţi-vă că în locul fiecărui copac am instala în capitală tarabe cu mărfuri, sau magazinaşe cunoscute în popor drept „larioace”. Eu cred că copacii sunt principalii duşmani ai prosperării micului business din Chişinău. Ilustrul spirit de afacerist al chişinăuianului modern ar fi gata să ridice un mall în locul unei porţiuni de pădure, însă îi încurcă copacii. Şi astfel, oraşul pierde mult la capitolul economic, totul din cauza unor forme de viaţă vegetale, primitive, înapoiate de la gândirea lucidă a homo sapiensului chişinăuian.

Nu pietonului! Da succesului!

Mă cuprinde o fericire de nedescris când văd numărul impunător de maşini care circulă prin Chişinău. Acestea redau o nuanţă lirică oraşului şi concurează cu frunzele de toamnă la capitolul acoperirea trotuarelor şi a zebrelor. Automobilele sunt simbolul succesului, cu cât mai multe maşini avem în Chişinău, cu atât mai mulţi oameni de succes. Bineînţeles că un număr atât de mare de maşini necesită şi locuri de parcare corespunzătoare. Eu aş face din întreg teritoriul oraşului o parcare. Pietonii, cei fără de succes, nu ar trebui să aibă prioritate în faţa automobilelor. În general, aş interzice circulaţia pietonală în Chişinău. Imaginaţi-vă ce frumuseţe de oraş am avea, cu sute, mii, milioane de maşini parcate asimetric peste toate porţiunile de trotuar ale oraşului.

Epilog

Probabil v-aţi dat seama că am glumit, nu aş ajunge niciodată primar de Chişinău cu astfel de idei. Pe de altă parte, politicienii nu glumesc deloc când comit astfel de absurdităţi. Vine un nou an şi sper că în 2013 vom fi în stare să facem diferenţa între glume şi realitate, nu doar în capitală, ci şi în toată republica. La mulţi ani, Moldova! Îţi doresc să ai parte de responsabilitate şi bun-simţ în anul care vine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *