Actualitate

Dacă Moldova rămâne la iarnă fără gaz, va apela la România? Directorul TransGaz: „E o chestiune de oră”

Dacă Republica Moldova s-ar confrunta cu lipsa de gaze naturale, o oră ar fi de ajuns ca problema să fie rezolvată, dacă Chișinăul va cere ajutorul Bucureștiului, susține Directorul TransGaz România, Ion Sterian, potrivit Deschide.md.

Fiind îtrebat într-un interviu pentru Europa Liberă, dacă România ar putea să ajute Republica Moldova, în caz că ar avea nevoie de gaze, Ion Sterian a răspuns: „Bineînțeles! Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”.

Menționăm că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional la începutul lunii octombrie 2021. Atunci, Republica Moldova a primit o anumită cantitate de gaz din România pentru a menține presiunea necesară în sistem. Cu o lungime de circa 150 km dintre care 110 km pe teritoriul Republicii Moldova, gazoductul interconectează rețelele de gaze din România și Republica Moldova, asigurând statului acces la piața energetică europeană.

În luna martie 2022, ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, anunța că România este dispusă să participe la securitatea energetică a țării noastre prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României. 

Recent, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, s-a adresat public Guvernului României să redirecționeze spre Republica Moldova stocurile de gaze naturale planificate pentru încălzirea orașului Iași.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Este evident ca rusia nu va taia niciodata
    gazele pentru Basarabia stiind ca romania
    este pregatita sa asigure consumul necesar.

  2. Rusia si-a lăsar cuiele lui Pepelea demult in BASARABIA. Acum vine sa vada daca stau la locul lor si sunt bine infipte !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *