Actualitate

Dacă nu se va debloca situația, Chișinăul va fi atras în alegeri ANTICIPATE

Fracţiunea PCRM din cadrul Consiliului municipal Chişinău continuă să-l acuze pe primarul general Dorin Chirtoacă de „uzurparea puterii" şi „amestec brutal în activitatea CMC". La prima şedinţă de lucru a consilierilor, care a avut loc pe 21 octombrie, ordinea de zi nu a mai fost examinată, din cauza prezenţei la întrunire a deputaţilor Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Ion Ceban. Primarul a insistat pe faptul că PCRM are 23 de mandate valabile şi a cerut ca cei trei să părăsească sala. Comuniştii declară că fracţiunea are 26 de mandate şi, respectiv, deţine majoritatea. Menţionăm că instanţa de judecată s-a pronunţat asupra celor trei deputaţi comunişti, precizând că aceştia nu au drept de vot, ci doar să asiste la şedinţele CMC.

Totuşi, statutul celor trei comunişti în cadrul CMC rămâne neclar. După validarea mandatelor de consilier, I. Dodon, Z. Greceanîi şi I. Ceban au hotărât să rămână în Parlament. Prin urmare, CMC trebuia să decidă ridicarea mandatelor lor, iar Comisia Electorală Centrală să numească alţi trei consilieri din lista PCRM. Însă, timp de câteva luni, primarul general Dorin Chirtoacă nu a convocat nicio şedinţă a consilierilor municipali, din care cauză, pe 29 septembrie, fracţiunea PCRM a ţinut o şedinţă proprie în care l-a ales pe viceprimarul Igor Lupulciuc drept secretar al CMC. Secretarul de facto al Consiliului, Valeriu Didenco, se afla în acel moment în concediu. Atunci, mandatele celor trei deputaţi au fost ridicate, însă, ulterior, primarul general a atacat în judecată deciziile luate la acea şedinţă, deoarece a considerat ilegală numirea lui Igor Lupulciuc în funcţia de secretar. Prin urmare, mandatele de consilier ale deputaţilor comunişti nu au fost încă retrase. Mai mult, precizăm că în situaţia celor trei deputaţi comunişti se află trei membri ai fracţiunii PL şi un reprezentant PLDM, care deţin alte funcţii publice.

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, avertizează opinia publică că există pericolul de a avea alegeri repetate pentru Consiliul municipal Chişinău. „Conform legii APL, dacă un consiliu (de orice nivel) nu adoptă nicio hotărâre pe parcursul a şase luni, acesta este dizolvat de drept. Cel din Chişinău se apropie de acest termen, deoarece au trecut aproape cinci luni. Dacă în următoarele trei-patru săptămâni nu se adoptă nicio hotărâre în acest consiliu, vom avea din nou alegeri locale”, a declarat pentru TIMPUL Iurie Ciocan.

Consilierii care şi-au păstrat funcţia de deputat în parlament nu au drept de vot în cadrul Consiliului municipal, ne mai explică preşedintele CEC. „Consiliul local urmează să adopte o decizie prin care mandatele celor şapte consilieri să fie declarate vacante. Acest lucru ţine doar de competenţa Consiliului. Pentru adoptarea acestei decizii este nevoie de întrunirea cvorumului, adică 26 de consilieri, după care intervine CEC-ul. Noi, timp de zece zile, le atribuim statutul de consilieri supleanţi”, a precizat Iurie Ciocan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *