Interviu

Dacă nu te ții de cuvânt, cine va merge după tine?

În timp ce unii trec cu greu peste bariera psihologică de a scoate două vorbe în fața oamenilor, alții se ciocnesc de indiferența ascultătorilor. Ca să convingi lumea, trebuie să fii o personalitate puternică și să crezi în ceea ce spui, este convinsă Diana Jalbă, o tânără firavă care a reușit să câștige anul acesta premiul I la Concursul Național „Oratorul Anului”. M-a impresionat gândirea ei limpede și ușurința cu care spune adevăruri simple care deseori ne scapă.

– Când ai început să faci oratorie?
– Am început să merg la cursuri de oratorie în 2011, dar pe urmă a intervenit clasa a XI-a, BAC-ul și a trebuit să le abandonez. Ulterior, Cătălina Iucal, președinta Clubului Oratorilor, mi-a propus să particip la concursul Oratorul Anului. Am fost de acord, deși mă temeam că nu voi reuși, pentru că sunt în anul I la Universitatea de Stat și am multe cursuri. La preselecție, a fost o mare surpriză pentru mine când juriul s-a ridicat și m-a aplaudat în picioare. Am ajuns în finală și toți mă susțineau, chiar și colegii de muncă ai părinților. Mă simțeam într-o anumită măsură obligată să particip bine și să fac față noii provocări. M-am pregătit totalmente singură. Firește, părinții m-au susținut și inspirat.

– Observ că vorbești destul de lent. Asta nu te împiedică să ții un discurs?
– Eu vorbesc lent din cauza anumitor dizabilității de vorbire, dar absolut nu mă rușinez de asta. Cineva a zis că dacă nu poți schimba situația, schimbă atitudinea.

– Discursul tău s-a referit la omul mediu. Ce mesaj ai vrut să transmiți?
– Trebuie să vedem diferența dintre omul mediu și omul mediocru. Nici eu, nici dumneavoastră, fiind oameni medii, nu suntem automat oameni mediocri. Noi investim în noi, facem ca potențialul nostru să crească, să fie mai bun. Noi suntem oameni de rând. În timp ce oamenii mediocri sunt cei care spun „Ei, ce rost are? Totul este hotărât. Nu are rost nici să lupt, nici să investesc în propria persoană”. Dacă ne întâlnim într-o mulțime și nu știm nimic de oamenii care ne înconjoară, nu suntem oare niște oameni medii? Suntem. Dar să fim sau să nu fim mediocri e deja decizia noastră.

– Există multe personalități care vorbesc în public. Mai ales politicienii. Cunoști pe cineva care s-a remarcat printr-un discurs convingător?
– Cunosc. Dar vreau să vă spun că acest cineva se remarcă nu prin abilitatea de a se ține în public, nu prin arta oratoriei, pentru că el vorbea simplu, dar datorită harului lui de a convinge. După el au mers mii și mii de oameni.

– El mai trăiește?
– El a trăit, a murit și pe urmă a înviat.

– El nu e politician.
– Nu, dar a schimbat multe. În general, nu-mi plac oamenii care vorbesc, conving, promit, încât ceilalți oameni îi cred, iar pe urmă ei nu îndeplinesc ceea ce au promis.

– Ce trebuie să faci, ca să ai discurs convingător?
– Ca să ai un discurs convingător, trebuie în primul rând, să crezi în ceea ce spui, pentru că, dacă nu crezi, ce rost are discursul tău? Sinceră să fiu, eu cred că fiecare discurs are un scop.

– Dar dacă omul nu crede în ceea ce spune, dar vrea ca oamenii să creadă în vorbele lui?
– E o întrebare dificilă. Eu cred că lui îi va lua mult mai mult efort ca să convingă pe cineva. Trebuie să crezi nu atât în discurs, cât în idee.

– Ce sfat ai da celor care ne conduc?
– I-aș îndemna să-și îndeplinească promisiunile, că poți să fii un orator excelent, dar dacă nu te ții de cuvânt, nu va merge nimeni după tine. Tinerii nu vor rămâne în țara asta, dacă nu se schimbă ceva.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *