CSI / RusiaInternațional

„Dacă Ucraina pică, Slovacia este următoare”. Premierul slovac avertizează: UE trebuie să oprească dependența de sursele de energie din Rusia

Miercuri, premierul slovac Eduard Heger a avertizat că țara sa va fi următoarea țintă dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina și a criticat membrii Uniunii Europene care nu acceptă să-și reducă dependența de sursele de energie din Rusia, în cadrul întâlnirii cu oamenii de faceri prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNN.

„Dacă Ucraina pică, Slovacia este următoarea”, a declarat premierul Eduard Heger. „Trebuie să câștige”. El a cerut liderilor din Uniunea Europeană să „oprească compromisurile” în relația cu Rusia, principala critică îndreptându-se spre statele dependente de energia rusească.

„Ne-am vândut practic valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp”, a mai declarat oficialul slovac.

„Căderea la compromisuri cu Putin a cauzat războiul din Ucraina, un război agresiv în care mor oameni”. Ucrainenii „își varsă sângele lor pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu mai facem asta”, le-a mai transmis premierul slovac celor prezenți la Forumul de la Davos.

De asemenea, Eduard Heger i-a cerut UE să lucreze cu Ucraina și Balcanii de Vest pentru a realiza „reguli standardizate pentru accederea lor în blocul comunitar. Ucraina, în ultimii ani, și-a întărit relațiile economice și politice cu Uniunea Europeană, iar Kievul și-a exprimat dorința de a deveni stat membru și a înaintat, în aprilie, chestionarul pentru a primi statutul de candidat. Totodată, statele din Balcanii de vest și-au manifestat intenția de a adera.

Procesul de aderare durează de regulă câțiva ani, întrucât sunt criterii stricte care trebuie îndeplinite, iar unele state membre au respins acum posibilitatea de a oferi o procedură rapidă în cazul Ucrainei.

„Nu există un asemenea lucru ca aderare în procedură rapidă, nu există asemenea lucru”, a declarat, în martie, premierul olandez Mark Rutte.

Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană mai devreme de „15 sau 20 de ani”, a estimat duminică și ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaun.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *