Actualitate

„Dacă vă trebuie bani în Bugetul de Stat, lichidați schemele de contrabandă pe care tot voi le-ați creat și tot voi le controlați”

Guvernul a venit cu inițiativa, ca toate coletele cu bunuri procurate de moldoveni de peste hotare cu o valoare mai mare de 100 Euro să fie impozitate începând cu 1 ianuarie 2021.

La prima vedere inițiativa Guvernului pare una logică. Moldovenii au prins gustul procurărilor on-line de peste hotare. Anul acesta volumul achizițiilor va depăși suma de 5,6 miliarde lei, iar la anul lejer v-om trece de 7 miliarde lei, cea ce va fi u 5,7 miliarde lei sau de aproape 5 ori mai mult decât acum 5 ani.

CITEȘTE ȘI Guvernarea Dodon-Chicu pregătește o nouă lovitură împotriva diasporei / Orice colet mai scump de 100 de euro va fi IMPOZITAT

Să nu uităm că la procurarea filmelor, jocurilor și altor produse electronice noi deja în acest an achităm TVA. Cei care procură un film on-line, pot remarca cu bucurie că au contribuit la bugetul statului cu 10-20 lei la fiecare film procurat. Dar trebuie să remarcă un element important. Consumatorul nu simte aceste plăți, ele sunt efectuate automat și nu creează nici un disconfort suplimentar.

Evident marea majoritate a achizițiilor sunt până la 100 Euro, dar dacă presupunem că 1/3 din ele depășesc suma de 100 Euro, atunci nu mă miră intenția de Guvernului de a obține 300-400 milioane lei anual din impozitarea acestor bunuri procurate on-line de peste hotare.

Întrebarea este dacă merită acest efort al Guvernului de impozitare a cumpărăturilor on-line de peste hotare? Costurile de administrare a aceste inițiative vor fi enorme. Zeci de mii de ore muncă a vameșilor irosite pentru sume infime, sute de mii de kilometri parcurși de moldovenii de acasă la oficiile vamale pentru a ridica coletele. Milioane de ore state în rând la oficiile vamale, pentru ridicarea coletelor.

În opinia mea, argumentarea aplicării acestei măsuri, pentru a acumula bani în buget este una Falsă.

Dacă Guvernul pe bune ar dori să acumuleze bani în buget, atunci ar lupta cu contrabanda și importurile dubioase în țară. Aici nu avem multe scheme și nu sunt multe companii implicate. E un grup restrâns, select, pe care toată lumea bună îi cunoaște. Cargo, depozitele vamale, câteva scheme puse la punct ani de zile. Toți știu, toți tac și nimeni nu luptă cu ele, deoarece toate aceste scheme asigură ”prin otcaturi” un trai decent ”eroilor noștri”.

De ce să lupți cu schemele de contrabandă, care prejudiciază bugetul de stat cu miliarde lei anual, când poți sări în gâtul moldovenilor răbdători și să mai storci din ei ceva bani?

Problema celor cu coletele, este că ei îndrăznesc să aducă ceva în țară fără să PLĂTEASCĂ OTCATURI !!! Asta e ”crima” lor și așa ceva nu se iartă și nu încercați să băgați grija falsă pentru bugetul de stat în toată povestea aceasta de prost gust. Dacă vreți bani în buget, lichidați schemele de contrabandă pe care tot voi lea-ți creat și le controlați.

https://veaceslavionita.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *