Dacă vreți un viitor sănătos pentru tineri, decriminalizați consumul de marijuana
O mare parte din oamenii noștri îi consideră pe consumatorii de marijuana drogați retarzi. Aceiași oameni acceptă să consume zeci de litri de alcool și să fumeze câte trei pachete de țigări pe zi – cică, acestea nu-s droguri, ci metode legale de recreere. Or fi ele legale, dar sunt de sute de ori mai periculoase decât mult blamata marijuana.
Un studiu publicat anul trecut de „Washington Post” a dovedit că puntea spre drogurile tari o reprezintă nu marijuana, ci anume alcoolul. Aș vrea ca cititorii acestui articol să-și amintească acum: câte crime, jafuri, omoruri și violuri au fost săvârșite în urma consumului de marijuana? Nici măcar una. Câte crime, jafuri, omoruri și violuri au fost săvârșite în urma consumului de alcool? Probabil mii. Dacă ar fi să le căutăm pe toate, le-am pierde numărul, să ne amintim doar de cazul înfiorător din Strășeni, unde câțiva adolescenți beți au omorât în bătaie o minoră. Însă o mare parte a societății noastre refuză să deschidă ochii și crede că păhărelul e ceva normal, iar marijuana e iarba dracului care te transformă imediat într-un dezaxat.
Când le oferi exemplele țărilor occidentale care au decriminalizat sau chiar legalizat consumul de marijuana, aceștia încep a înjura: păi, europenii sunt sataniști, homosexuali ș.a.m.d. Nimeni nu vrea să vadă mai departe decât propriile frustrări și stereotipuri. Recent a apărut un exemplu care cu siguranță va fi mai aproape de înțelegerea moldovenilor.
Georgia, o țară aproape sută la sută creștin-ortodoxă, a legalizat la începutul anului consumul de marijuana. Înseamnă oare asta că Georgia se va trezi mâine cu mii de dezaxați pe stradă? Nu. Asta înseamnă că tinerii nu vor mai fi șantajați de poliție pentru un fum și nu vor mai căuta căi alternative de recreere – așa-numitele droguri legale care sunt de mii de ori mai periculoase. Și în timp ce georgienii se mișcă încet, dar sigur spre o țară decentă cu o societate sănătoasă, noi lăsăm o generație tânără să se piardă în alcool sau și în drogurile alternative.
Nu știu dacă reprezentanții poliției și ai Dispensarului Narcologic cunosc problema, însă tinerii din Moldova consumă așa-numitele droguri legale și se transformă în adevărate legume. De vreo doi sau chiar mai mulți ani pe piață au apărut așa-zisele „romanițe” sau „roze”, e vorba de petale de flori mărunțite și stropite cu un spray special. O singură doză din acest drog legal te poate transforma într-un schizofrenic pe toată viața, sau chiar te poate omorî. Și parcă nu era asta de ajuns, recent a apărut un drog și mai distructiv, care în argoul urban se numește „sare”.
Componența acestei „sări” nu este cunoscută, așa că ea rămâne o substanță legală, iar poliția se spală pe mâini de câte ori are de a face cu victimele acestui drog. Această substanță este fumată, injectată și prizată de adolescenți la tot pasul. Este de ajuns să faci o plimbare de o oră prin cartierele din sectorul Ciocana, Poșta Veche sau Buiucani, și cu siguranță o să-i întâlnești pe acești tineri transpirați, cu ochii bulbucați și cu fața albă ca varul. Nimănui nu-i pasă de ei. Sunt lăsați să-și distrugă viața când încă n-au reușit s-o înceapă. Și dacă statul nu dorește o adevărată catastrofă a drogurilor legale în rândurile tinerilor, ar trebui să ia măsuri urgente.
Decriminalizarea marijuanei recreative ar fi doar primul pas. Deconspirarea rețelelor, care se ocupă de comercializarea acestor substanțe, ar trebui realizată urgent. Se cere o campanie națională de informare și sensibilizare. Până nu este prea târziu. Atât timp cât vom refuza să înțelegem ce este marijuana, riscăm să ne trezim cu o generație pierdută în aburii drogurilor legale. Iar în cazul drogurilor legale cale de întoarcere nu există.