Dan Dungaciu: În acest moment se pune problema supraviețuirii ca stat a Republicii Moldova
Vineri, premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a anunţat că îşi va prezenţa demisia, în contextul dosarului deschis că urmare a falsificării diplomei sale de studii medii.
„Primul este efectul politic. Demisia premierului înseamnă demisia întregului guvern. Prin urmare, în acest moment, RM e condusă de un premier interimar. Problema de fond este ce coaliţie va numi viitorul guvern. Va fi aceeaşi coaliţie minoritară compusă din PLDM şi PD, respectiv partidul domnului Filat şi partidul domnului Lupu, cu sprijinul comuniştilor sau va fi o altă coaliţie, pro-europeană, în care va fi cooptat şi Partidul Liberal?
PL deja a anunţat condiţii extrem de dure pentru participarea să la guvernare – returnarea miliardului, pedepsirea vinovaţilor pentru devalizarea Băncii de Economii şi procuror din afară RM. Sunt aceleaşi condiţii pe care liberalii le-au avut şi după alegerile parlamentare. Condiţii extrem de dure. Acesta a fost semnalul liberalilor, că reacţie la cei care s-au grăbit să anunţe o nouă coaliţie pro-europeană (deja partidul lui Filat a anunţat această chestiune, cam rapid şi cam intempestiv).
Totul depinde însă de alegerile locale. Nu se poate întâmpla nimic, nici măcar tehnic, până după alegerile locale – pe 14 iunie, primul tur, şi un al doilea tur (foarte important pentru Chişinău!) pe 24 iunie. Toată lumea aşteaptă alegerile locale, să vadă care este zona de putere sau cum se aliniază opţiunile electorale ale populaţiei din RM pentru a purcede la noi negocieri.
Dar este clar că această demisie a lui Gaburici deschide calea unei resetări, în bine sau în rău, a situaţiei din RM – o altă coaliţie de guvernare, un nou guvern, un nou premier", a declarat, pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI) şi preşedintele Fundaţiei Universitare a Marii Negre (FUMN).
"Sistemul financiar al Republicii Moldova sângerează"
Dan Dungaciu subliniază că "altă este însă marea problema" generată de demisia lui Chiril Gaburici.
„Săptămâna viitoare urmă să vină FMI la Chişinău. RM se află astăzi într-o situaţie sugerată şi de Gaburici – în prag de colaps, în apropierea falimentului. Venirea FMI avea menirea să ajute într-un fel RM, să se transmită un semnal în exterior că poate fi salvată.
FMI vrea reglementarea problemei bancar-financiare din RM, respectiv sugerează că cele trei bănci problema prin care s-a furat miliardul de legendă să fie lichidate sau să se găsească o soluţie pentru ele.
Gaburici a vorbit despre asta, dar liderii coaliţiei de la putere, Filat şi Lupu, au anunţat că nu e vorba de o lichidare, va fi o naţionalizare a acestor trei bănci. Ceea ce e un lucru scandalos, naţionalizarea nu e un termen financiar, e mai degrabă un termen politic. Ce înseamnă naţionalizare? Cum se poate face ea? Nu se face niciun calcul… Deci s-a dat un mesaj politic prin care, practic, lui Gaburici i-au legat mâinile, iar el nu mai putea să negocieze nimic cu FMI", a explicat Dan Dungaciu.
Şi, totuşi, problema fundamentală a Republicii Moldova este că trebuie să aibă un acord cu FMI, afirmă directorul ISPRI.
„În acest moment (şi acesta va fi un raport pe care FUMN îl va difuza zilele următoare), RM pierde 1,8 milioane de dolari în fiecare săptămâna, sunt bani care se duc săptămânal din cauza dobânzilor şi penalităţilor la acţiunile toxice pe care le-au acumulat aceste bănci. Sistemul financiar sângerează în momentul asta.
În al doilea rând, dacă nu ai un acord cu FMI, dobânda de la care se împrumută statul este cu 2-3 procente mai mare. Deci Republicii Moldova îi trebuie un acord cu FMI şi trebuie să îşi rezolve într-un fel problema celor trei bănci.
Vineri, Banca Naţională (BN) a dat un anunţ care este strivitor. Încă trei bănci, Victoria Bank, Agroindbank şi Moldinconbank, se află sub supraveghere specială. Deci sunt şase bănci sub supravegherea BN, care înseamnă că 80% din sistemul financiar al RM este sub supraveghere specială, ceea ce înseamnă probleme mari la bănci.
Putem să spunem în momentul acesta că RM nu are, practic, un sistem financiar sau că sistemul financiar este într-o criză atât de profundă încât problema supravieţuirii că stat a Republicii Moldova se pune în acest moment.
Prin urmare, dimensiunea economico-financiară a demisiei Guvernului Gaburici este şi ea extrem de importantă pentru că problemele pe care Guvernul ar fi trebuit să le reglementeze cu FMI nu s-au rezolvat, s-au amânat. Ele sunt acolo, grevează statutul RM, prezentul şi viitorul RM", a subliniat Dan Dungaciu.
Chişinăul, redută coaliţiei proeuropene
Revenind la alegerile locale, Dan Dungaciu a subliniat importantă majoră a acestora în vederea negocierilor pentru formarea viitorului guvern.
„Eu cred că în acest moment Partidul Liberal nu are niciun interes să între într-o negociere cu două partide, PLDM şi PD, care i-au tras preşul de sub picioare la negocierile anterioare. Acum toată lumea aşteaptă să vadă care va fi puterea de negociere a partidelor, cum se va redesena (prin votul de la locale, şi în special prin votul de la Chişinău) harta politică a RM.
Senzaţia mea este că nu vor începe negocierile până la turul doi, chiar dacă se vor aruncă pe piaţă diverse variante sau sugestii, cum că ele ar trebui să înceapă. Nu se va întâmplă asta.
Miza este Chişinăul, acolo este hârtia de turnesol. Dacă forţele proeuropene pierd Chişinăul, înseamnă că RM se îndreaptă aproape vertiginos spre Est, deoarece Chişinăul nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau de reprezentanţii curentului estic. Dacă va câştigă candidată domnului Dodon, doamna Zenaida Greceanîi, atunci pentru prima dată în istoria RM va cădea redută Chişinău, care este mai orientată spre vest, peste medie, iar RM va avea cu adevărat o problema", a explicat preşedintele FUMN.
Pentru o coaliţie pro-Vest e nevoie de căderea unui "cap"
În funcţie de rezultatul alegerilor locale, există două variante.
"Teoretic vorbind, se poate seta o coaliţie de stânga, pro-Est, cu socialiştii lui Dodon, cu comuniştii lui Voronin, poate cu democraţii lui Lupu. Dar este posibilă şi o coaliţie pro-Vest, cu PLDM-ul lui Filat, PD-ul lui Marian Lupu şi PL-ul lui Mihai Ghimpu.
Problema unei coaliţii proeuropene este că ea este grevată de un ‘cap’ (sau mai multe) care trebuie să cadă. Nu văd posibilă o asemenea coaliţie, dacă nu va fi identificat vinovatul pentru dispariţia miliardului de la Banca de Economii. Când spunem ‘miliard’, noi numim un concept cultural-politic. Nu e clar dacă e unul, pot fi şi mai multe, dar chestiunea s-a înşurubat atât de profund în conştiinţa publică, încât nu e posibil să se întâmple ceva credibil cu o coaliţie pro-Vest, dacă nu cade un cap important, nu un Acar Păun, ci un lider politic foarte semnificativ", a susţinut Dan Dungaciu.
Sursa: ziare.com