(DATE STATISTICE) Fiecare al cincilea copil din R. Moldova are un părinte biologic plecat peste hotare
75% din copiii cu vârsta de 2-14 ani sunt supuși violenței fizice sau psihologice, arată datele noului Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS), lansat, recent, la Chișinău. Studiul nu a cuprins regiunea transnistreană. Discrepanțe se atestă și în domeniul sanitației. În mediul rural doar 9% din gospodării utilizează toalete cu apă față de 75% în mediul urban. 86% din populație utilizează surse îmbunătățite de apă potabilă. În cadrul studiului au fost colectate date dezagregate despre educație, sănătate, disciplina copiilor, accesul la mass media și internet, obiceiuri și comportamente, migrație și alte experiențe de viață. Totodată, a fost măsurată hemoglobina la femei și copii, a fost testată sarea consumată în gospodării la prezența iodului, iar copiii mici au fost măsurați și cântăriți pentru a vedea dacă se dezvoltă adecvat.
Femei și copii mai sănătoși
La capitolul sănătate situația s-a îmbunătățit în comparație cu anul 2005. Studiul arată că 21% din copii au anemie, față de 32% acum șapte ani. De asemenea, a scăzut aproape de două ori anemia în rândul femeilor însărcinate – de la 40% în 2005 la 26% în 2012. Nivelul general de vaccinare la copii rămâne a fi înalt – 89%, în special în mediul rural: opt din zece copii din orașe sunt vaccinați împotriva bolilor copilăriei, față de nouă copii din sate.
La capitolul nutriție se atestă că 6% din copii sunt mai scunzi pentru vârsta lor din cauza insuficienței cronice de substanțe nutritive de bază, față de 8% în 2005. Reprezentantului UNICEF în Moldova, Nuné Mangasaryan, susține că studiul MICS demonstrează că R. Moldova a înregistrat progrese remarcabile în multe domenii, dar diferențele persistă. „Sperăm că datele obținute prin intermediul MICS vor ajuta în continuare Guvernul și UNICEF să-și focuseze eforturile asupra celor mai vulnerabile familii cu copii pentru a elimina discrepanțele sociale”, a menționat Reprezentantul UNICEF.
Viceprim Ministrul Republicii Moldova, Tatiana Potîng, a menţionat că Guvernul Republicii Moldova va asigura adoptarea şi implementarea unor politici şi legi racordate standardelor europene şi internaţionale pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. „Copiii reprezintă circa o treime din populația țării, în câțiva ani vor deveni cetățeni activi, iar de bunăstarea, creșterea și dezvoltarea lor depinde cum va arăta viitorul ţării noastre”, a spus ea.
Studiul a fost realizat de Ministerului Sănătății cu suportul UNICEF și sprijin adițional din partea Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare și Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
evz.md