De ce are Rusia ATÂT DE PUȚINE cazuri de infecție cu coronavirus / Răspunsul experților este ȘOCANT
Numărul de cazuri de infecție a crescut în ultimele zile în Rusia, dar chiar și așa, ajunsese duminică la doar 306, un prag foarte mic pentru o țară cu o populație uriașă. Luxemburgul, prin comparație, are deja 700 de cazuri, la o populație de doar 628.000 de oameni. Autoritățile de la Moscova, dar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au explicat rezultatele bune ale Rusiei arătând cu degetul spre măsurile luate din timp de autorități.
Rusia a închis încă de pe 30 ianuarie granița cu China și a stabilit zone de carantină, într-un moment în care alte țări nu se gândeau încă la așa ceva. Apoi, autoritățile au început o campanie masivă de testare, identificare a bolnavilor și izolarea lor.
Melita Vujnovic, reprezentanta OMS în Rusia, a declarat pentru CNN că autoritățile au început campania de testare de la sfârșitul lui ianuarie. ”Testarea și identificarea cazurilor, găsirea persoanelor contact și izolarea, toate aceste măsuri recomandate de OMS au fost aplicate aici din timp”, a precizat Vujnovic.
Rospotrebnadzor, agenția pentru protecția consumatorului din Rusia, a anunțat că autoritățile au derulat peste 156.000 de teste, o cifră uriașă comparativ cu alte țări, inclusiv cu SUA, care abia acum demarează o campanie serioasă de testare.
Ce-i drept, Rusia nu a reușit să identifice și cazurile care au venit din Italia, iar primele infecții par să aibă legătură tocmai cu acestea.
Un sistem de testare sub semnul întrebării
Mai mulți critici au atras însă atenția că numărul redus de cazuri de infecție cu noul coronavirus ar putea avea legătură cu ineficiența testelor.
Un raport al PCR.News, o publicație a cadrelor medicale, a observat că singurul test aprobat oficial pentru depistarea coronavirusului, produs de un laborator din Novosibirsk, are o sensibilitate redusă în comparație cu alte teste.
Concret, infecția ar fi detectată doar când într-un eșantion există 100.000 de copii ale virusului pe fiecare milimetru.
În SUA, prin comparație, infecția este detectată când există doar 6.250 de copii ale virusului.
”Asta ar însemna că testul este de 10-16 ori mai puțin sensibil decât în SUA”, a declarat pentru ABC News Carmen Wiley, președinta Asociației Americane de Chimie Clinică.
Rezultatul? Există riscul ca multe persoane, în special cele asimptomatice, să nu fie detectate cu aceste teste. Temerile par să fie confirmate de mărturia lui David Berov, primul pacient confirmat din Moscova. Acesta a scris pe Instagram că al doilea test i-a ieșit negativ, în vreme ce primul și al treilea au fost pozitive, scrie CNN.
Pneumonii misterioase
O altă anomalie spre care indică criticii Kremlinului este cea a statisticilor contradictorii privind numărul de pneumonii ”obișnuite”. În ianuarie, guvernul a raportat că numărul de pneumonii din Moscova a crescut cu 37%, în comparație cu anul trecut și cu 3% în întreaga țară.
Dar Departamentul de Sănătate din capitala Rusiei a contrazis acest raport, spunând că numărul de pneumonii a scăzut de fapt, în Moscova, cu 8% în ianuarie și cu 7% în februarie, potrivit Reuters.
”Se pare că strania creștere a cazurilor de pneumonie este doar COVID-19, dar sub alte nume”, a declarat pentru Quartz Mark Galeotti, expert al Royal United Services Institute, un think tank din Londra. ”Să fim serioși, rușii au un obicei vechi de a minimaliza crizele. Parțial pentru că vor să evita panica, dar și pentru că regimul nu consideră că oamenii sunt cetățeni, ci supuși”, a adăugat Galeotti.
Un raport șocant publicat acum câteva săptămâni a arătat că o treime dintre facilitățile medicale din Rusia nu au apă curentă și 40% nu au încălzire centralizată.
”În regiuni, situația este catastrofală”, a declarat Ivan Konovalov, de la Alianța Medicilor, un sindicat independent, aliniat cu liderul opoziției, Alexei Navalîi. ”Nu au doctori suficienți, spitalele sunt într-o condiție proastă și nu au echipamente moderne. Sistemul medical din Rusia nu este pregătit deloc pentru coronavirus sau pentru orice altă pandemie”, a declarat doctorul.
https://www.libertatea.ro/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!