Război

De ce China încearcă să medieze în războiul dintre Rusia și Ucraina

Liderul chinez Xi Jinping a declarat miercuri că Beijingul va trimite un emisar în Ucraina pentru a discuta o posibilă “soluționare politică” a războiului dintre Rusia și această țară.

Beijingul a evitat până acum implicarea în conflictele dintre alte țări, dar pare să încerce să se afirme ca forță diplomatică globală după ce a aranjat în martie discuții între Arabia Saudită și Iran, care le-au determinat să restabilească relațiile diplomatice după o pauză de șapte ani.

Xi i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, într-o convorbire telefonică, că un emisar chinez, un fost ambasador chinez în Rusia, va vizita Ucraina și “alte țări” pentru a discuta o posibilă soluționare politică, potrivit unei declarații guvernamentale.

Acesta nu a făcut nicio mențiune despre Rusia sau despre invazia de anul trecut din Ucraina și nu a indicat dacă trimisul chinez ar putea vizita Moscova.

Convorbirea telefonică Xi-Zelenskyy a fost anticipată de mult timp după ce Beijingul a declarat că dorește să servească drept mediator în război.

DE CE CONTEAZĂ ACEST LUCRU?

China este singurul guvern important care are relații de prietenie cu Moscova, precum și o influență economică, fiind cel mai mare cumpărător de petrol și gaze rusești după ce Statele Unite și aliații săi au întrerupt majoritatea achizițiilor.

Beijingul, care vede Moscova ca pe un partener diplomatic pentru a se opune dominației americane asupra afacerilor globale, a refuzat să critice invazia și și-a folosit statutul de unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a devia atacurile diplomatice asupra Rusiei.

Zelenskyy a declarat anterior că a salutat o ofertă chineză de mediere.

DE CE A FĂCUT CHINA ACEST LUCRU?

Guvernul lui Xi a urmărit un rol mai mare în diplomația globală ca parte a unei campanii de a readuce China la ceea ce Partidul Comunist aflat la putere consideră a fi statutul său legitim de lider politic și economic și de a construi o ordine internațională care să favorizeze interesele Beijingului.

Aceasta este o inversare bruscă după decenii în care a evitat implicarea în conflictele altor țări și în majoritatea afacerilor internaționale, în timp ce s-a concentrat pe dezvoltarea economică internă.

În martie, Arabia Saudită și Iranul au făcut un anunț surprinzător, în urma unor discuții la Beijing, că vor redeschide ambasadele în capitalele celorlalți după o pauză de șapte ani. China are relații bune cu ambele țări, fiind un mare cumpărător de petrol.

Sursa AP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *