De ce foştii comunişti au coalizat cu „oligarhii, corupţii şi proeuropenii”?
Amintim că, deși, fiind la guvernare, Vladimir Voronin a susţinut cursul european al RM, tot comuniștii s-au pronunţat în favoarea aderării ţării noastre la Uniunea Vamală Euroasiatică (UVE). Cum se face astăzi că cei 14 deputaţi, care la finele lui 2015 au părăsit PCRM, astăzi fac parte din noua coaliţie de guvernare proeuropeană, alături de PD şi PL, pe care aceștia le-au acuzat de corupţie, sărăcie, furt şi multe alte păcate? Prin ce miracol şi-au schimbat ei macazul şi cum Plahotniuc sau Ghimpu s-au transformat pentru ei din hoţi în îngeri? La aceste întrebări i-am rugat să răspundă pe şase dintre cei 14 ex-comunişti.
Ivanov: „Structurile oligarhice vor fura tot ce a rămas”
Recunoscută drept una dintre cele mai frumoase femei din politica moldovenească, Violeta Ivanov, fosta şefă a fracţiunii comuniste în Parlament, spunea în 2014 că trăim „într-o ţară cu o democraţie şchioapă, unde corupţia e ca la ea acasă”. Și că RM riscă să ajungă sub controlul „structurilor oligarhice, pe care nu le doare capul nici de ţară, nici de cetăţeni şi vor continua să fure tot ce a rămas”. Referitor la integrarea europeană a RM, Ivanov declara: „Fiind orbește de acord să semneze documentele de asociere cu UE, Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană comite o crimă nu doar împotriva propriului popor, ci și împotriva generațiilor viitoare”. În același timp, ea era de părere că aderarea RM la Uniunea Vamală ar impulsiona reintegrarea țării noastre.
Solicitată pentru a explica de ce s-a aliat partidelor pe care le făcea una cu pământul, Ivanov ne-a rugat să revenim peste o oră, după care nu a mai răspuns la apelurile noastre.
Reşetnicov: „Un zid al Berlinului pe Prut sau pe Nistru…”
Fostul şef al SIS-ului pe timpul guvernării comuniste şi nepotul soţiei lui Voronin, Artur Reşetnicov, prevestea în 2011 că UE se va destrăma. „Povestea nefericită s-a terminat. Adio, Europa!", afirma el. În 2014, acesta susţinea că „proiectul UVE este mai atractiv pentru cetăţenii RM”. Iar în 2015, Reşetnicov spunea că „puterea în Moldova aparţine oligarhilor, iar cetăţenii vor deveni tot mai săraci”.
Rugat să ne lămurească dacă a rămas de aceeaşi părere, Reşetnicov a amintit despre rolul PCRM în adoptarea Planului de Acțiuni RM-UE și implementarea unor schimbări conform standardelor europene. Cu toate astea, el susține că există și în Europa voci care spun că politica promovată de țările comunităţii va duce la dispariția idealurilor care au stat la baza formării UE. „După aderarea Croației, Turcia stă în anticameră de mult timp, dar ușile practic s-au închis. Multe procese care au loc în UE nu sunt în favoarea extinderii. Astfel, există pericolul că ne vom pomeni cu un zid al Berlinului pe Prut sau pe Nistru”, spune Reșetnicov.
El afirmă că nu a fost de acord cu ceilalți comuniști care, în 2014, au părăsit sala de şedinţe în momentul ratificării Acordului, dar a fost nevoit să se supună deciziei echipei. „Interesul RM nu a fost introdus în Acord și am considerat că trebuia să folosim microfonul parlamentului pentru a vorbi despre temerile noastre. Și am avut dreptate, că aproape nimic din angajamentele luate de RM nu au fost realizate”, a adăugat deputatul.
În opinia sa, proiectul UVE părea atractiv într-o anumită conjunctură geopolitică, până la evenimente din Ucraina. „Războiul a schimbat radical unele înțelegeri ale situației. Iar realizarea proiectului acestei Uniuni nu a avansat, ci dimpotrivă a regresat”, a mai spus el.
În privinţa coalizării foştilor comunişti cu „oligarhii”, Reşetnicov susține că Platforma Social-Democrată, constituită de către cei 14, încearcă să contribuie la salvarea ţării. „Ar fi mai ușor să urmărim dintr-o parte cum se distruge statul, dar pentru societate ar fi fost o tragedie. De aceea, am decis să ieșim de pe baricade și să încercăm să mişcăm spre bine RM, prin argumente. Dacă nu va fi oprită această criză, cetățenii nu vor avea viitor”, a precizat Reşetnicov.
Mihalache: „Plahotniuc trebuie să realizeze reforme, pentru a supravieţui”
Corneliu Mihalache, fost membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului care, în 2012, referindu-se la Plahotniuc şi Filat, atenţiona că „doi mari oligarhi îşi doresc să dețină controlul total al mass-media din RM”, spune astăzi că este strict necesară asigurarea stabilităţii în ţară. „Pentru a supraviețui ca entitate politică și fizică, Vlad Plahotniuc trebuie să realizeze reforme și să schimbe situația spre bine. El nu are alte soluții, căci instinctul de autoconservare trebuie să funcționeze odată și odată”, consideră Mihalache.
Cât ţine de vectorul extern al RM, deputatul afirmă că sprijină doar interesele Moldovei. „Trebuie să optăm şi pentru integrarea în UE, și pentru colaborarea în Est, pentru că acolo sunt piețele noastre tradiționale”, susține el. Potrivit lui Mihalache, RM nu are șanse reale de a deveni membră nici a UE, nici a UVE, și trebuie să preia exemplele pozitive din ambele părţi.
Stati: „Sperăm că se va porni un proces de purificare…”
„Textul Acordului de Asociere RM-UE trebuie adus în concordanţă cu interesele reale ale cetăţenilor”, iar „semnarea Acordului poate avea urmări grave pentru economia, cultura, politica şi istoria Moldovei”, declara în 2014 deputatul Sergiu Stati, care propunea invitarea Rusiei la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean.
Astăzi, însă, Stati spune că realizarea în deplină măsură a prevederilor Acordului este „un lucru absolut normal”. „Trebuie să scoatem Acordul de la icoane şi să-l implementăm”, atenţionează el. Cu toate astea, Stati crede că unele prevederi ale Acordului, inclusiv privind exporturile, trebuie revăzute, deoarece sunt irealizabile pentru RM. „Acordul nu lezează dreptul nostru de a avea relații absolut normale cu alți parteneri, inclusiv din spațiul estic. De exemplu, nimeni, nici europenii, nici americanii nu ne-au obligat să întrerupem relațiile cu estul și să ne chinuim cu roșiile și merele noastre în UE”, a menţionat Stati.
El consideră că nu trebuie să renunţăm la piaţa estică, care este foarte utilă pentru RM, şi salută găsirea unui numitor comun pentru ca statele CSI să fie implicate în realizarea unor programe comune cu UE. Uniunea Vamală, în opinia sa, figurează de mult ca un proiect de intenţie. În acest sens, el face trimitere la relaţiile incerte ale Rusiei cu Kazahstanul şi cu Belarus. „Dodon speculează cu doleanţele cetăţenilor, pentru a ridica nişte procente pentru partidul său, dar el este conştient că acest lucru este irealizabil”, susține Stati.
Cât ţine de coalizarea cu PD și PL, Stati consideră că transfugii ar putea propune soluţii pentru a schimba situaţia spre bine. „Am stat şase ani în opoziţie şi am încercat diferite metode, începând cu acţiunile stradale, dar efectul a fost minim, ca să nu spun nul. Sperăm că în sfârșit va porni un proces de purificare, inclusiv vor fi luate măsuri consistente pentru combaterea corupţiei”, a punctat fostul comunist.
Vremea: „Să nu intrăm în detaliul acesta”
Cel mai nehotărât dintre foștii comuniști, care fac parte din guvernarea actuală, a fost Igor Vremea. El este cel care, după recunoaşterea Acordului de Asociere de către Curtea Constituţională, declara că, de fapt, „Curtea a ignorat voinţa a cel puţin jumătate dintre cetăţeni”.
Astăzi, Igor Vremea crede altfel și deja este de acord cu decizia Curţii. Întrebat dacă mai optează pentru aderarea RM la UVE, el ne-a spus aluziv: „N-am zis că nu susțin, dar v-am zis că trebuie să fim acolo unde e interesul nostru. De ce vorbim noi acum de UVE? Haideți să nu intrăm în detaliul acesta”.
Când l-am întrebat de ce a intrat într-o coaliţie cu niște partide altădată declarate de către ei monstruoase, Vremea n-a găsit un răspuns: „Dvs. credeți că asta e la telefon? Unul din punctele de bază ale programului de guvernare va fi lupta cu corupția. Eu cred că nu-s întrebări pe care noi o să le soluționăm și să auziți toate răspunsurile acum, la telefon”.
Golovin: „Nu dorim anticipate, fiindcă ştiţi cine poate să vină la guvernare”
Fostul consilier municipal comunist, Boris Golovin, spune că cei 14 ex-comuniști s-au aliat cu partidele care au condus ţara în ultimii ani doar pentru a evita anticipatele. „Nu dorim alegeri anticipate, fiindcă știți cine poate să vină la guvernare, după toate prognozele. Mai întâi de toate trebuie să ieșim din impas și eu cred că guvernul acesta va îmbunătăţi situația în RM”, a opinat Golovin. Întrebat dacă şi candidatura lui Vlad Plahotniuc i-ar fi inspirat aceeaşi încredere, deputatul s-a eschivat să ne răspundă.
În privinţa orientării externe a ţării noastre, Golovin a repetat răspunsul unor colegi ai săi: „Nu putem spune că suntem pentru relaţii cu Europa sau cu CSI, dar vrem ca toate astea lucruri să se întâmple în RM”.
Printre deputaţii, care în decembrie 2015 au abandonat PCRM şi au format Platforma Social-Democrată se mai numără: Alexandr Bannicov, Vladimir Vitiuc, Galina Balmoş, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnâi, Anatolie Gorilă, Elena Gudumac şi Victor Mândru. Aceştia au votat miercuri pentru învestirea Guvernului Pavel Filip.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!