Istorie

DE CE MOLDOVENII SUNT ROMÂNI

De la acest subiect, de la falsificarea istoriei, provine tot răul ce ne înconjoară. Zi de zi, ceas de ceas. ATENȚIE, de 80 de ani, de la vârsta grădiniței, prin școală, armată, instituții, ziare, reviste, cărți, radio, televiziuni, spectacole, mitinguri, concursuri…etc, propaganda imperială rusă și-a propus să facă pe moldoveni să gândească cum vrea Moskova. Și a reușit în mare parte…efectele văzându-se și astăzi din păcate.

Să analizăm pe scurt subiectul.

  1. Dacă populația dintre Carpați și Nistru era foarte rarefiată cum spun cronicile, din cauza dominației și jafurilor tătarilor, de după 1247, situația din Transilvania, inclusiv din Maramureș, unde românii erau de două ori mai mulți, ca unici băștinași, față de minorități, a dus la un curent de emigrare imens spre spațiul est-carpatic. La cele câteva zeci de așezări umane din viitoarea Moldovă, de pe la 1300, au corespuns peste 400 deja pe la 1400. Sunt rezultatele statistice ale cercetărilor arheologice din ambele state vecine românești, autentificate perfect de primul letopiseț scris de Grigore Ureche, citez: au descălecat întâi sub munte, mai apoi adăogindu-se și crescând înainte, nu numai apa Moldovei, ce nici Siretiul nu i-au hotărât (oprit – nota noastră), ce s-au întins până la Nistru și până la mare. Deci, la origine, istoric, majoritatea basarabenilor sunt ardeleni și maramureșeni (vezi nume, Bejenaru,Ungureanu,Țurcanu, Mocanu, Munteanu, Ardeleanu, Moroșanu, Bârsan, și așa mai departe…).
  2. Cauzele: exploatarea nemiloasă de către nobilimea maghiară, amenințarea cu catolicizarea forțată, noile dări impuse iobagilor în preajma legendarului descălecat, marea epidemie de ciumă care pe la 1350 a redus cu circa o treime populația Europei.
  3. Avantaje: colonizarea unor întinse teritorii nesupuse la început nimănui, păstrarea liberă a ortodoxiei, lipsa obligațiilor feudale, șanse de supraviețuire în epidemie, departe de aglomerațiile urbane transilvănene. Ceva cum a fost cu Covidul… Apoi, treptat, satele noi și-au chemat și foștii vecini de dincolo de Carpați, cam cum acum diaspora cheamă și ajută pe alții să ajungă în UE…

Deci moldovenii au fost de la început români vorbind românește, ca și azi, denumirea lor având doar semnificație geografică. Sicilienii sunt italieni, bavarezii germani, novgorodenii ruși, ardelenii, maramureșenii, oltenii, bănățenii, dobrogenii, bucovineni, ieșenii, vasluienii, orheienii, chișinăuenii, români etc., etc.

Faptul că uneori s-a consemnat așa zisa limbă moldovenească, nu are importanță, făcându-se atunci referire doar la limba vorbită în Moldova, un număr imens de mărturii documentare, inclusiv călătorii străini în țările române, atestând că locuitorii din Transilvania, Muntenia (Valahia) și Moldova, fiind un singur neam, vorbind românește, ca și azi. Mai mult, adesea și Moldova a fost numită în documentele medievale drept o Valahie, chiar Ștefan cel Mare autointitulându-se (10 mai 1466 și Tetraevangheliarul de la Humor) domnitorul Moldovlahiei, adică al Țării Românești a Moldovei.

Iată deci că și pe documentele buneilor, pe timpul României Mari era scris, firesc, român și nu moldovean.

Întrebare: atunci cum pot unii să nu privească spre neamul lor și UE, votând partidele care le-a scuipat pe limba mamei, mancurtizându-i? Concluzia: votarea unui partid/guvern prorus va duce ca basarabeni să fie duși în războiul din Ucraina, un fel de nou Afganistan…Iar cât va fi minciună, va fi sărăcie, propaganda imperiului rus folosind ca principiu esențial acuzarea adversarului de exact ce fac rușii. Analizați cu orice ocazie acest fenomen și spuneți toate acestea mai departe cu orice prilej…

Prof. Constantin Cojocaru, IAȘI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Intrebare retorica ;
    Daca Moldovenii sunt romani , atunci basarabenii ce sunt ?
    P.S
    Moldova este o regiune a Romniei din 1859 !

  2. @ mazeta rusa , Basarabia sau Moldova dintre Prut si Nistru sint acelasi lucru ! Moldova intreaga iseamna teritoriul de la muntii Carpati pina la Nistru , asa cum a fost in timpul lui Stefan cel Mare pina in 1812 la navalirea armatei tariste . In Moldova lui Stefan cel Mare se vorbea limba romana , asa cum se vorbea si in Muntenia , Olrenia si Ardeal ! Limba moldoveneasca este o inventie ruseasca , pentru a convinge ca Moldova dintre Prut si Nistru nu are treaba cu Romania iar moldovenii sint de origine slava ! La 1859 , provinciile rominesti – Moldova ( partea neocupata de tilharii rusi ) impreuna cu Muntenia , s-au unit formind Romania . La 1918 a fost adaugat si Ardealul Sint multe de spus , nu abuzez de spatiu si de timp . Oricum . Rusia este si va ramine dusmanul de moarte al Romaniei ! Cei care au alta opinie se pot muta in Rusia lor draga . Apropo , cetatenii moldoveni prorusi , nu au dreptul la cetatenia romaneasca ! Nu au ce cauta in Romania sau celelalte tari UE . Sint un potential pericol , fiind considerati agenti rusi , spioni ,etc . Poate ca nu sint toti , dar pt siguranta , sint considerati toti un pericol . Cei care au reusit sa obtina cetatenia romana , o vor pierde in mod sigur !

    1. O vor pierde (cetățenia) doar dacă la București nu vor mai fi politicieni de teapa psdnl-udmr ci vor veni oameni inteligenți, integri, vizionari, iubitori de neam și Țară. La cum se face acum politică și ce „calitate” umană au acești politicieni nu văd nicio schimbare în bine. Ar trebui spus clar în documentele programatice ale statului român că ne vrem teritoriile răpite de moscali prin odiosul pact ruso-german (ribentrop-molotov) pentru a pune punct ultimelor consecințe ale wwII în Europa. Așa și nu altfel putem să avem „ cu fală-un nume….” și
      „..să dăm dovezi la lume
      Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman”.
      Iar pentru „vajnicii patrioți maldaveni” ar fi o strofă interesantă din Imnul Național al României în care pot pune Prut și Nistru în loc de Milcov și Carpați:
      „Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
      Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
      Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
      Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *